Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Sinterklaas en de Pieten maken elk jaar weer het één en ander mee waarvan je denkt, "Als dat maar goed afloopt". Problemen met de Pieten, het paard van Sinterklaas, zijn boek met alle informatie, de pakjes of de pakjesboot, om er maar een paar te noemen. Als je het samenraapt en bekijkt wat er allemaal mis kan gaan, en soms ook bijna écht misgaat!, dan mag je toch hopen dat ze een Plan B hebben. Waar het bij 'dit bedrijf' om gaat is dat alle pakjes afgeleverd worden, op tijd, bij de juiste kinderen en dat in een kort tijdsbestek, vaak niet onder de meest gunstige weersomstandigheden en ook nog veelal via gevaarlijke daken. 

Er zijn best wel veel afhankelijkheden en 'Single Point of Failures' in de organisatie met een uiterst kritische klantenkring, de Nederlandse kindertjes. Denk aan die ene boot, er is vanzelfsprekend maar één Sinterklaas met zijn paard Ozosnel en het Sinterklaasboek. De unieke pakjes specifiek voor een bepaald kind, die eerst op de boot en daarna in één pakjesmagazijn liggen opgeslagen en die 'verplichte - contractueel overeengekomen' uiterste leverdatum van 5 december rond zonsondergang. 

Ook in het geval van het Sinterklaasfeest zou de goedheiligman moeten denken aan bedrijfscontinuïteit. Het feest moet altijd, wat er ook gebeurt, doorgaan. De Continuïteits-Piet moet werken aan een Plan B voor het geval dat er voor 5 december geen gebruik kan worden gemaakt van de de pakjesboot. Hoe komen we dan tóch in Nederland met alle pakjes voor die zoete lieve kindertjes? Hoe gaan we dat doen als Ozosnel ziek is? Hebben we een reserve paard of ander vervoersmiddel voor Sinterklaas? Hoe zorgen we altijd voor de juiste en voldoende cadeautjes en pepernoten, opgeslagen op meerdere locaties voor als er iets misgaat bij ons pakjesmagazijn? Hebben we eigenlijk wel meerdere leveranciers of wellicht hogere voorraden, zodat we nooit misgrijpen? 

Hoe staat het met een back-up van alles wat er in het Sinterklaasboek staat en kunnen we daar onder alle omstandigheden bij? Hoe komen we snel aan meer gekwalificeerde Pieten als dat bijvoorbeeld door ziekte of uitval nodig is en hoe gaan die Pieten ook bij extreme weersomstandigheden veilig aan het werk? Ook moet er aandacht zijn voor de interne organisatie, een goed geoliede machine, van ontvangst van het verlanglijstje tot het pakje in de schoen of in de zak op 5 december. Ook daar is onderlinge afhankelijkheid een aandachtspunt en moeten we zorgen voor alternatieven, strategieën en oplossingen vooraf. Niet wanneer het misgaat want dan zijn we waarschijnlijk té laat. Voor je het weet is het 5 december ....

Sint en de Continuïteits-Piet doen er goed aan eens te beginnen met een bezoek aan de Kader website of zich in te schrijven voor een opleiding BCM bij Kader Academy!

Interesse in deze opleidingen?

Business Continuity Management

Net als Sint en zijn Continuiteits-Piet alles weten over Business Continuity Management? Bekijk onze opleidingen!

Bekijk onze opleidingen BCM
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht