Personeel op Schiphol ademt kankerverwekkende stoffen in

De Nederlandse Arbeidsinspectie meldt dat personeel op Schiphol kankerverwekkende stoffen ingeademd heeft. Het gaat voornamelijk om personeel dat koffers draagt en/of de vliegtuigen bevoorraadt. Na de misstanden die ontstonden door personeelstekorten, is dit de volgende waarschuwing die het personeel van Schiphol ontvangt over de arbeidsomstandigheden.

De stoffen die ingeademd zijn, ontstaan door de kerosine die de vliegtuigen verbranden, of door de diesel die gebruikt wordt om de vliegtuigen op de grond te verplaatsen. Er zijn een aantal zaken die door de luchthaven niet of te weinig worden gedaan zodat haar personeel veilig is. Zo wordt er bij het verplaatsen van vliegtuigen op de grond vaak onnodig veel motoren gebruikt en doet de luchthaven te weinig om ervoor te zorgen dat de straalstromen van een vliegtuig niet gericht zijn op het platform waarop de medewerkers staan.

Gevaarlijke stoffen niet het enige probleem

Naast het gevaar dat schuilt in het inademen van gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen, is er nog meer dat op Schiphol niet in de haak is. Personeel moet te vaak en te zwaar tillen en maakt hierbij te weinig gebruik van tilhulpen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat de luchthaven snel maatregelen neemt. Ook vliegmaatschappijen en andere betrokken bedrijven moeten hun personeel beter beschermen.

Onderzoek Nederlandse Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden op Schiphol. Dat deed ze naar aanleiding van een melding van vakbond FNV. Die wees de inspectie op de ongezonde omstandigheden op de grootste luchthaven van het land. De vakbond vindt dat Schiphol alles op alles moet zetten om de werkomgeving gezonder te maken. Ook is de bond van mening dat medewerkers die ziek zijn geworden door de schadelijke uitstoot een compensatie moeten krijgen.

Herkenbare problemen?

Loop jij binnen je eigen organisatie ook tegen problemen aan, zoals blootstelling aan gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen of heb je problemen om de fysieke belasting van jouw medewerkers goed op orde te krijgen? Wij kunnen je helpen. Met onze 6-daagse opleiding Blootstellingsonderzoek leer je om een onderbouwde uitspraak te doen over de eventueel gezondheidsrisico’s die medewerkers lopen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Wil je hier alles over weten? Download dan hieronder onze uitgebreide brochure!

Ervaar je problemen met fysieke belasting? Check dan eens onze MVK-opleiding. In deze opleiding zit een volledige module gericht op fysieke belasting, waarin je onder andere op een veilige manier leert tillen. Alles weten over deze uitgebreide opleiding? Download dan hier onze brochure!

Opleiding Blootstellingsonderzoek

Interesse in de opleiding Blootstellingsonderzoek?

Download de brochure van onze Opleiding Blootstellingsonderzoek en krijg uitgebreide informatie over de cursus, het programma en daarmee de invulling per lesdag.

Download brochure
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht