Met de recente kamerbrief van minister Mona Keijzer wordt opnieuw de nadruk gelegd op de kwaliteit en betrouwbaarheid van energielabels in Nederland. De brief belicht enkele belangrijke punten waar energieprestatieadviseurs mee te maken krijgen, met name door de aanscherping van de controle op energielabels en de verplichting voor kantoren om minimaal over energielabel C te beschikken.
Uit de kwaliteitsmonitoringsrapportage over 2023 blijkt dat energielabels nog steeds vatbaar zijn voor fouten. De cijfers tonen een lichte verbetering, vooral bij utiliteitsgebouwen. Bij 9,6% van deze gebouwen werden kritieke afwijkingen gevonden, tegenover 10,7% in 2022. De minister heeft maatregelen aangekondigd om de kwaliteit te verbeteren, zoals uitgebreidere steekproeven en aanvullende controles. Deze maatregelen onderstrepen het belang voor adviseurs om nauwkeurig en volgens de richtlijnen te werk te gaan.
Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland minimaal energielabel C hebben. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 64% van de kantoren aan deze norm voldoet. Gemeenten houden toezicht en in sommige gevallen worden er boetes uitgedeeld aan kantooreigenaren die nog niet aan de verplichting voldoen. Als adviseur kun je bijdragen door gebouweigenaren te helpen bij het voldoen aan de regelgeving, met andere woorden, gebouweigenaren helpen te beschikken over minimaal een energielabel C.
Op verzoek van de Kamer is onderzoek uitgevoerd naar nieuwe technologieën die kunnen bijdragen aan een betrouwbaar en nauwkeurig energielabel. De conclusies uit de eerste fase van het onderzoek zijn dat deze technologieën op dit moment nog niet breed toepasbaar zijn, andere belemmeringen zijn de hoge kosten en privacywetgeving. Wel willen we adviseurs aanraden om de ontwikkelingen op dit gebied nauw in de gaten te houden.
Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor energieprestatieadviseurs om actueel te blijven in hun vakgebied. Het toepassen van de meest recente richtlijnen en technologieen zal niet alleen de kwaliteit en betrouwbaarheid van het werk van de adviseur vergroten, maar ook bijdragen aan meer betrouwbare en meer nauwkeurige energielabels in Nederland.