Hoe optimaliseer jij je werkplek?

Met de zomermaanden in aantocht, brengen veel mensen meer tijd buitenshuis door. Vakanties, dagjes uit en terrasjes vullen de agenda, waardoor de tijd die op de werkplek wordt doorgebracht vaak minder wordt. Dit roept de vraag op: Denken mensen er wel eens bewust over na hoe ze hun werkplek achterlaten en welke gevaren een slechte werkhouding met zich meebrengt?

Veel mensen onderschatten de impact van een slecht ingerichte werkplek. Of je nu thuis werkt, op kantoor of onderweg, een verkeerde werkhouding kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Rugklachten, nekpijn en RSI (Repetitive Strain Injury) zijn veelvoorkomende aandoeningen die voortkomen uit een werkplek die niet optimaal is ingericht. Deze klachten kunnen niet alleen fysieke ongemakken veroorzaken, maar ook leiden tot verminderde productiviteit en zelfs langdurige ziekteverzuim.

De gevaren van een slechte werkhouding

Er hangen een flink aantal gevaren aan het hebben van een slechte werkhouding. De zomermaanden zijn vaak een goed moment om te reflecteren. Hoe is jouw werkplek ingericht? Ben jij je bewust van de gevaren en weet je hoe je ze eventueel kunt oplossen? Een groot probleem is het feit dat het vaak gezien wordt als sluipmoordenaar. De problemen die het met zich meebrengt zijn vaak onderliggend en het duurt even voordat de klachten van een slechte werkhouding doordringen.

Vaak begint het klein. Wat rugpijn hier en wat nekpijn daar. Totdat het moment komt dat je je niet meer goed kunt concentreren, je merkt dat je productiviteit afneemt en je soms zelfs volledig uitvalt. De problemen die een (langdurig) slechte werkhouding met zich meebrengen kunnen dus een enorm probleem worden voor mens en organisatie.

Oplossingen en preventie

Het voorkomen van deze gezondheidsproblemen begint met het verbeteren van de werkhouding. Enkele preventieve maatregelen zijn:

  • Ergonomische werkplekinrichting: Gebruik van verstelbare bureaustoelen, monitorarmen, en ergonomische toetsenborden en muizen.
  • Pauzes en Beweging: Regelmatig korte pauzes nemen en bewegingsoefeningen doen om de spieren los te maken.
  • Juiste werkhouding aanleren: Scholing en training over de juiste werkhouding en het instellen van de werkplek.

Werkplekadviseur vakopleiding

Wil je écht professioneel aan de slag met werkplekonderzoek? Dan kijk je verder dan standaardinstellingen en werkhouding. Je kunt signaleren of er sprake is van risico’s, dit ter preventie. Je adviezen zijn op een heldere wijze onderbouwd. Niet één werkomgeving is een belemmering voor een adequate analyse. Je krijgt inzicht en instrumenten om professionaliteit op een hoger niveau te tillen. Na onze opleiding tot werkplekadviseur kun je zelfstandig werkplekonderzoeken uitvoeren die meer of minder complex zijn. In de kantooromgeving, productie, zorg of op scholen kan je op gestructureerde wijze werkomgevingen en medewerkers analyseren en vervolgens adviseren. Het advies dat je uiteindelijk opdient levert een veiligere en gezondere werkplek op voor alle medewerkers!

Accreditaties

Belangrijk om te benoemen zijn de verschillende punten die met deze opleiding te verdienen zijn. In het onderstaande overzicht vind je hoeveel punten je voor welk vakgebied ontvangt:

  • Ergotherapie – 46 punten
  • Mensendieck – 46 punten
  • Hogere Veiligheidskundige – 6 punten
  • Arbeidshygiënist – 6 punten
  • Arbeidsdeskundigen – 4 punten

Interesse in deze opleiding? Download de brochure via de knop hieronder en ontvang alle informatie die je nodig hebt!

Vakopleiding Werkplekadviseur

Interesse in deze vakopleiding?

Download de brochure van onze opleiding werkplekadviseur en ontvang uitgebreide informatie over de opleiding, het programma en daarmee de invulling per lesdag. 

Brochure downloaden
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht