Geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen

Uit het regeerprogramma van kabinet Schoof: Om de klimaatdoelen te halen, energiearmoede te bestrijden en de woonlasten betaalbaar te houden voor huishoudens, vooral voor mensen met lage en middeninkomens,  is de verduurzaming van de gebouwde omgeving nodig. Daarnaast is er de uitdaging van netcongestie, waardoor nieuwe woningen soms niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten, wat de verduurzaming bemoeilijkt.

Wat wil het kabinet bereiken?

Het kabinet wil de verduurzaming van woningen en gebouwen versnellen, zonder de financiële druk op kwetsbare huishoudens en kleine ondernemers te vergroten. Specifieke doelen zijn:

Verduurzaming van woningen door middel van isolatie, warmtepompen en andere maatregelen, om energiebesparing te realiseren en de energierekening te verlagen.

Geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen, dus geen verplichting om woningen snel van energielabel E, F of G naar een duurzamer label te brengen.

Betaalbaarheid van de energietransitie door ondersteuning van woningeigenaren met lage en middeninkomens via subsidies en rentevrije leningen.

Verduurzaming van huurwoningen door de uitfasering van huurwoningen met de slechtste energielabels (E, F, G), zodat huurders minder energieverbruik en kosten hebben.

Hoe wordt dit gerealiseerd?

Het kabinet gaat door met het stimuleren van isolatie en duurzame warmteoplossingen, zoals warmtepompen. Er wordt geen verplichting opgelegd om bij vervanging van een verwarmingsketel een (hybride) warmtepomp te installeren. In plaats daarvan wordt vooral gefocust op:

Subsidies voor isolatie om woningeigenaren te helpen hun huizen energiezuiniger te maken.

Het bieden van rentevrije leningen via het Warmtefonds voor energiebesparende maatregelen voor woningeigenaren met lage of middeninkomens.

Warmtenetten blijven een optie voor verduurzaming, maar de kosten voor bewoners die op een warmtenet worden aangesloten, moeten beheersbaar blijven.

Klimaat- en energietransitie

Daarnaast worden nieuwe maatregelen verkend om de energierekening voor kwetsbare huishoudens betaalbaar te houden, zoals de introductie van een energiefonds dat steun biedt aan huishoudens die moeite hebben hun energierekening te betalen.

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht