Flinke prijsdaling warmtepompen: installatieverplichting vervallen

De Nederlandse markt voor warmtepompen heeft een flinke opschudding ondergaan: de prijzen dalen flink door de versoepelde verplichtingsregeling. In dit artikel gaan we in op de verschillende veranderingen en de gevolgen van onder andere de CO2-doelstellingen in Nederland.

Wat is er veranderd?

Tot voor kort was er in Nederland een duidelijke trend naar de verplichting om bij het vervangen van een cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren. Deze maatregel werd ingevoerd als  onderdeel van bredere inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen en de energietransitie te versnellen. De verplichting werd echter niet overal goed ontvangen en dit leidde tot zorgen over de kosten en haalbaarheid.

De nieuwe regering wil de voorgenomen eis voor verwarmingsinstallaties nu terugdraaien. Dit betekent dat huishoudens die hun cv-ketel vervangen vanaf 2026 niet verplicht worden om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering.

Hoe zag de eis eruit?

Laten we eerst even teruggaan, hoe zag die rendementseis er precies uit? In 2022 kondigde minister Hugo de Jonge aan dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden voor ketelvervanging. Huishoudens die dit binnen 7 jaar terug konden verdienen, zouden bij een toestelvervanging minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen.

Deze eis was volgens de Jonge vooral bedoeld als ruggensteun voor de industrie. Samen met de hoge gasprijzen van dat moment leidde dit ook tot fors meer interesse in warmtepompen.

Nu de rendementseis het niet gaat redden wordt de warmtepomp markt flink opgeschud. De vraag naar warmtepompen is door de streep door de verplichting flink gedaald en de prijzen van de warmtepompen daarmee ook!

Is de doorbraak van de warmtepomp nu van de baan?

Nee, dat zeker niet. Uit monitoringsonderzoeken blijkt namelijk dat de hybride warmtepomp voor veel woningen een besparing tot wel 75% op het aardgasverbruik voor verwarming kan bieden. De beweging richting duurzame verwarming blijft hiermee wel intact. De lagere prijzen kunnen er ook voor zorgen dat meer huishoudens de overstap vrijwillig gaan maken. Dit zal op termijn nog steeds bijdragen aan de CO2-reductiedoelen van Nederland.

De warmtepompindustrie zal moeten blijven inspelen op deze ontwikkelingen door het aanbieden van betaalbare, efficiënte en gebruiksvriendelijke warmtepompen die daarmee aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht