Een warmtepomp voorziet op een betrouwbare wijze in jouw verwarmings- en warmwaterbehoefte, en is milieu- en klimaatvriendelijk. Het is dus niet gek dat de warmtepomp de laatste jaren aan populariteit wint. Maar er was één probleem; ellenlange levertijden.
Vanaf 2026 is de hybridewarmtepomp de minimale standaard om je huis mee te verwarmen. Dat betekent voor de meeste huishoudens concreet dat wanneer de CV-ketel nu stuk gaat, ze aan de warmtepomp zullen moeten geloven.
Met de drie nieuwe fabrieken voor hybridewarmtepompen in Nederland moet het probleem van de lange levertijden dus worden opgelost. Niet alleen de levertijden waren een probleem, ook het aantal warmtepompen dat gefabriceerd kon worden bleef achter als we in 2026 verplicht met z’n allen aan de warmtepomp moeten.
Volgens de Vereniging Warmtepompen moeten in 2030 in Nederland zo’n 1 miljoen warmtepompen zijn geplaatst in bestaande woningen. De branche denkt dat het mogelijk is om over drie jaar ongeveer 300.000 warmtepompen per jaar te leveren.
Energielabels worden steeds belangrijker voor de verkoop van woningen. Als vakbekwaam energieprestatieadviseur kun jij hierin ondersteunen. Ook de warmtepomp zal een steeds grotere rol gaan spelen. Met onze opleiding tot energieprestatie adviseur woningen leer je een woning op te nemen zoals is omschreven in het opnameprotocol ISSO 82.1 en kun je de gegevens bepalen van de installaties voor ruimteverwarming en -koeling, warm tapwater, ventilatie en elektriciteitsopwekking.