De desastreuze gevolgen van een explosie

Heel erg voor de hand liggend is het misschien niet, maar de gevolgen zijn vaak desastreus en niet te overzien; een heftige explosie. Een heftige explosie kan mensenlevens kosten en grote economische schade berokkenen. Met onze ATEX Professional weet je wat je te doen staat om dit te voorkomen.

In 2014 sloeg in Geertruidenberg het noodlot toe. Een Amercentrale werd getroffen door een flinke explosie. Rond kwart voor één op woensdagmiddag ontplofte één van de transportbanden die biomassa naar de silo’s brengt.

Na onderzoek bleek dat de ontploffing veroorzaakt werd door smeulende houtpellets. Na de explosie ontstond er een flinke brand waarbij verschillende rubberen transportbanden in de fik vlogen. Dit zorgde voor een grote donkere wolk boven Geertruidenberg.

Hoe veroorzaken houtpellets een explosie?

De houtpellets hebben de explosie vermoedelijk veroorzaakt doordat ze er te lang gelegen hebben. Door het langdurig opslaan van houten pellets (korrels) in een silo is hier waarschijnlijk broei in ontstaan. Het smeulende hout heeft een explosie veroorzaakt door de ontsteking van brandbare pyrolyse gassen of door ontsteking van een stofwolk. Wonder boven wonder raakte niemand bij deze explosie gewond.

Met onze opleiding ben jij in staat om explosiegevaar te herkennen en passende maatregelen te treffen om het risico op ontploffing zoveel mogelijk in te dammen. Ook weet je welk materieel gebruikt moet worden om veilig te werken in gezoneerd gebied.

Gerold Kort is adviseur explosieveiligheid bij Kader en was betrokken bij het onderzoek naar deze ontploffing. Hij zegt hier het volgende over: “De gevaren van een stofexplosie worden nog te vaak onderschat. Velen weten niet dat stoflagen als brandstof dienen voor explosies. Good housekeeping is hier de beste vriend.”

De gevaren van een stofexplosie worden nog te vaak onderschat. Velen weten niet dat stoflagen als brandstof dienen voor explosies. Good housekeeping is hier de beste vriend.”

Gerold Kort, senior adviseur explosieveiligheid

Wil jij ook in staat zijn om explosiegevaar te herkennen en op tijd passende maatregelen te nemen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Na het afronden van onze opleiding tot ATEX Professional ben je erkend specialist op het gebied van explosieveiligheid. Je kunt hieronder onze brochure downloaden!

Download brochure

Download hier de brochure van onze ATEX Professional opleiding en ontwikkel jezelf tot een specialist op het gebied van explosieveiligheid.

Download brochure
Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht