Opleiding Vertrouwenspersoon
Interesse in deze opleiding?
Download de brochure van onze opleidingen tot Vertrouwenspersoon en lees alles over het programma, de doelgroep en een uitgebreide beschrijving van de opleiding.
In maart 2023 volgen er meerdere meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie. De werknemer wordt daarbij ook genoemd. Naar aanleiding van de klachten wordt de werknemer op non-actief gesteld. Er volgen meerdere gesprekken en kort daarna wordt zijn arbeidsovereenkomst ontbonden. Werknemer is het daar niet mee eens. Op basis van welke gronden mag de arbeidsovereenkomst ontbonden worden?
Wat is er exact gebeurt vraag je je af? De werknemer is 15 jaar werkzaam bij de werkgever als in maart 2023 verschillende collega’s meldingen maken over grensoverschrijdend gedrag die over o.a. deze werknemer gaan. Het gaat hierbij om intimidatie, discriminatie, bedreiging en pestgedrag. Op basis van deze klachten wordt de werknemer op non-actief gesteld. Hierna vinden er gesprekken plaats tussen werkgever en werknemer en aansluitend mediationgesprekken. Ook de collega’s die meldingen hebben gedaan over het grensoverschrijdend gedrag worden gehoord in een gesprek. Een werkneemster heeft daarbij ook inzage gegeven in ongepaste whatsappberichten die werknemer naar haar heeft verstuurd. De werknemer is daarmee geconfronteerd en werkgever heeft aangegeven het dienstverband met hem te willen beëindigen. De werknemer heeft daarop aangegeven hier niet aan mee te willen werken.
Waarom staat de werkgever sterk in de beslissing om de arbeidsovereenkomst te ontbinden? Ten eerste omdat het om ernstig verwijtbaar handelen gaat, ten tweede om een verstoorde arbeidsverhouding en ter derde om een combinatie van beiden.
De werknemer heeft zich meerdere keren schuldig gemaakt aan handelingen die worden beschreven als grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft meerdere collega’s op de werkvloer geïntimideerd, gediscrimineerd en bedreigd. Daarnaast heeft hij een vrouwelijke collega telefonisch en via WhatsApp ongepast aangesproken en gestalkt. De werknemer heeft daarnaast in een gesprek met werkgever niet de waarheid gesproken. Een aantal collega’s zijn ook bang voor hem en voelen zich door hem bedreigd. Zijn gedrag maakt de werkomgeving voor andere medewerkers onveilig.
Het is daarom de werkgever niet te verwijten dat zij het contract willen ontbinden.
Een voorwaarde voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst is dat daar een redelijke grond voor is. En dat is in dit geval zo, immers er is sprake van ernstig verwijtbaar handelen en/of nalaten van werknemer.
Daarnaast is het meest zwaarwegende verwijt, het gedrag van de werknemer tegenover de werkneemster. Als bewijs voor de onderbouwing van dat gedrag heeft de werkgever gespreksverslagen tussen hen, werknemer en werkneemster, en de uitgewisselde WhatsAppberichten waarin hij de werkneemster intimideert, bedreigt, pest en lastig valt. Hieruit ontstaat het beeld dat de werknemer zich opdringerig, vijandig en intimiderend tegenover werkneemster heeft gedragen. De werknemer toont ook geen enkele zelfrefectie of spijt en dat was in deze wel verlangd.
Het gedrag van de werknemer wordt daarnaast bestempeld als grensoverschrijdend gedrag dat zich kwalificeert als ernstig verwijtbaar handelen. Daarbij wordt de ernst van de gedragingen en de houding die de werknemer laat zien ten opzichte van de verwijten meegenomen.
Kortom: van de werkgever kan niet gevraagd worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Er is dus een redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Herplaatsing is ook niet aan de orde omdat sprake is vanwege (ernstig) verwijtbaar handelen en nalaten van werknemer.
Download de brochure van onze opleidingen tot Vertrouwenspersoon en lees alles over het programma, de doelgroep en een uitgebreide beschrijving van de opleiding.