Boetes dreigen voor woningen zonder energielabel

Sinds 2008 is het energielabel verplicht voor alle woningen in Nederland, inclusief nieuwbouw. Toch blijkt uit recente analyses dat 15% van de nieuwbouwwoningen die na 2020 zijn opgeleverd, nog steeds geen definitief energielabel hebben. Dit betekent dat tienduizenden woningen mogelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen. Voor energieprestatieadviseurs een belangrijk signaal: het ontbreken van een definitief energielabel kan tot boetes leiden. Een duidelijke kans voor adviseurs om hun klanten hiervoor te behoeden!

Risico op boetes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft de verplichting en kan boetes opleggen aan partijen die zich hier niet aan houden. Hoewel de ILT tot op heden nog geen boetes heeft opgelegd, wordt dit gezien als een kwestie van tijd. De dreiging voor deze boetes onderstreept de noodzaak voor energieprestatieadviseurs om bouwbedrijven en huiseigenaren te ondersteunen bij het verkrijgen van het juiste energielabel, niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en daarmee bij te dragen aan een energiezuiniger Nederland.

Bijdragen aan een energiezuiniger Nederland

Met het energielabelafschrift heeft een woningeigenaar of huurder meer inzicht in hoe energiezuinig een huurwoning is en hoe het warme water, de isolatie, verwarming en ventilatie geregeld zijn. Voor de huurder is het energielabel ook relevant omdat het meetelt in de huurpunten van het woningwaarderingsstelsel. Dit bepaalt deels de hoogte van de maximale huur.

Het energielabel speelt een belangrijke rol in het bijdragen aan een energiezuiniger Nederland. Het geeft namelijk direct inzicht en zorgt voor bewustwording bij huiseigenaren. Dit stukje bewustwording kan huiseigenaren motiveren om met energiebesparende maatregelen aan de slag te gaan. Naast een beter energielabel, leveren deze maatregelen vaak ook een hogere verkoopwaarde op. Win-win dus!

De waardevolle rol van de energieprestatieadviseur

Met de verwachte toename van handhaving door de ILT, wordt het risico op boetes voor woningen zonder energielabel steeds groter. Energieprestatieadviseurs kunnen hier een cruciale rol in gaan spelen door haar klanten te helpen bij het verkrijgen van de juiste energielabels en hiermee te voldoen aan wettelijke verplichtingen.

Door een proactieve en informerende aanpak kunnen energieprestatieadviseurs niet alleen boetes helpen voorkomen, maar ook bijdragen aan een duurzamer en efficiënter Nederland.

Interessant voor jou?

  • EP-W
Bekijk opleiding
  • EP-W
Bekijk opleiding
  • EP-U
Bekijk opleiding
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht