Arbeidsinspectie bezoekt bedrijven voor trainingsplicht diisocyanaten

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is begonnen met de inspectie op de trainingsplicht di-isocyanaten. Er zijn diverse bedrijven geselecteerd waar de NLA op afspraak langs gaat voor een inspectiebezoek

Bedrijven maken werk van trainingsplicht

Sinds 24 augustus 2023 is elke medewerker die werkt met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten, verplicht een speciale opleiding te volgen. Veel industriële onderhoudsbedrijven hebben hierop inmiddels actie ondernomen. Hun medewerkers hebben de training gevolgd en zijn in het bezit van het juiste certificaat om veilig te kunnen werken met deze producten. Maar niet alleen industriële bedrijven komen in de praktijk producten met diisocyanaten tegen. Ook steeds meer schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven gaan voldoen aan deze REACH-verordening.

Hoe voldoen aan de trainingsplicht? 

De Europese Vereniging Diisocyanaten Producenten heeft een opleidingssysteem opgezet en Kader Academy heeft zich gecertificeerd om deze training te mogen geven. De Kader docenten beschikken over de juiste (Arbo)kennis en hebben veel (praktijk)ervaring met het geven van training inzake gevaarlijke stoffen. De lesstof wordt op een toegankelijke manier behandeld zodat iedereen in staat is om het certificaat te behalen. 

Met deze training voldoen werkgever en werknemer aan de Europese Chemicaliën wetgeving (REACH). 

Tijdens de training leer je: 

  • Wat zijn Diisocyanaten
  • Toxicologische risico’s van Diisocyanaten 
  • Blootstelling 
  • Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s) 
  • Gedrag en veiligheid 
  • Veiligheid Informatiebladen (MSDS)
Geïnteresseerd in?

Veilig werken met Diisocyanaten

Alles weten over de opleiding Veilig werken met Diisocyanaten? Bekijk 'm hier! 

Bekijk de opleiding