Het blijft maar rommelen tussen een werkgever en een werknemer. De werknemer meldt zich zeer regelmatig af voor diensten wegens ziekte en/of stress. Meerdere mediation trajecten hebben niks opgeleverd en de werkgever is het spuugzat. Er wordt ontslag aangevraagd vanwege een combinatie van verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding. Maar kan de werknemer ook zomaar ontslagen worden?
“Ik begrijp dat we zwaar onderbezet zijn.. als jullie echt kort zitten kan ik wel even komen om te kijken of het gaat en om autos te laden.. liever niet want ik voel me echt belabberd maar als jullie echt kort zitten wil ik het wel komen proberen”, zomaar een passage uit een whatsappgesprek van de werknemer met zijn leidinggevende. Hij is opnieuw ziek.
“Dank je, maar het is al geregeld. Wat ik wel vreemd vind is dat je het wel wil proberen als we onderbezet zijn maar omdat je ervan uit gaat dat we genoeg mensen hebben blijf je thuis. Mijn instelling zou zijn: ik ga het proberen en als het niet gaat kan ik altijd nog naar huis. Dit in het kader van de mediation om wel open en eerlijk tegen elkaar te zijn/blijven”, reageert zijn leidinggevende even later.
De werknemer was naar eigen zeggen bereid om zijn eigen gezondheidsbelangen opzij te zetten wanneer de werkgever een tekort had aan personeel. Werkgever vindt dit vreemd; hij kan kennelijk toch werken?
Een mediationtraject dat gestart werd om de arbeidsrelatie te herstellen heeft uiteindelijk ook niet geleid tot de gewenste oplossing. Het is voor de werkgever duidelijk; dit komt niet meer goed. Daarom besluit de werkgever om ontslag aan te vragen op basis van: verwijtbaar handelen, subsidiair een verstoring van de arbeidsverhouding en een combinatie van deze gronden.
De kantonrechter oordeelt dat het gestelde verwijtbare handelen en de verstoring van de arbeidsverhouding ieder op zich geen ontslag rechtvaardigheden. Maar… de rechter oordeelt dat het beroep op basis van een combinatie van beide gronden wel slaagt. Bij de beide ontslaggronden vielen de nodige kanttekeningen te plaatsen en zijn daarom afzonderlijk niet voldoende voor ontslag, de combinatie van de gronden is wel zodanig dat van de werkgever niet in redelijkheid kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te laten duren. Kortom: een combinatie van (mislukte) klachten heeft dus meer effect dan iedere klacht op zich.