Milieu en kwaliteit

Wat doet een KAM-coördinator?

Een KAM-coördinator is verantwoordelijk voor het coördineren en implementeren van KAM (Kwaliteit, Arbo en Milieu) beleid binnen een organisatie. Deze rol richt zich op het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu.

KAM-coördinator opleiding

Download brochure

Download de brochure van onze KAM coördinator opleiding en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting.

Verantwoord ondernemen is hot. Organisaties willen klanten en werknemers gezond en tevreden houden, het milieu sparen én voldoen aan alle wet- en regelgeving. Dat betekent dat ze te maken hebben met kwaliteitsmanagement, arbeidsomstandigheden en milieuzaken. Om te zorgen dat ze al die zaken op orde hebben, stellen bedrijven vaak een interne KAM-coördinator aan.

Wat is een KAM-coördinator?

Een KAM-coördinator is verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het milieuvriendelijk handelen van een organisatie. Het is een spin in het web die veel weet over onder meer het KAM-zorgsysteem, risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en milieuwetgeving. De KAM-coördinator of KAM-manager wordt daarom ook wel QHSE-manager genoemd. QHSE staat voor Quality, Health, Safety en Environment.

Wat doet een KAM-coördinator?

Om je een idee te geven: dit zijn enkele taken van een KAM-coördinator.

  • Managementsysteem opzetten en onderhouden op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu (zoals ISO 9001:VCA; ISO 45001 en ISO 14001)
  • Signaleren van risico’s en kansen op KAM-gebied
  • KAM-gegevens verzamelen en analyseren
  • Actieplannen opstellen, presenteren en realiseren
  • KAM-beleid (helpen) formuleren
  • Draagvlak creëren voor het KAM-beleid
  • Ondersteunen bij externe audits
  • Interne audits uitvoeren
  • Ontwikkelingen bijhouden in de arbo- en milieuwetgeving

Wat is er leuk aan het vak KAM-coördinator?

Het werk van een KAM-coördinator is heel afwisselend, niet alleen vanwege de drie verschillende aspecten. Een KAM-coördinator werkt samen met alle lagen binnen het bedrijf én met externe partijen. Denk aan de klant, milieudienst of de brandweer. Het ene moment bespreek je een productieproces met TD, even later presenteer je een rapport aan het management of bespreek je een inspectie met de lokale hulpdiensten.

Het allermooiste aan het vak is: als KAM-coördinator zie je resultaat van je werk. Jouw oplossingen en advies worden uitgevoerd en daar merk je het effect van.

Waar werkt een KAM-coördinator?

Als KAM-coördinator kun je in allerlei verschillende branches werken. Want ieder bedrijf heeft met kwaliteit, arbo en milieu te maken. Van gezondheidszorg tot voedselverwerkende industrie en bouwbedrijf tot IT-dienstverlener. In (middel)grote bedrijven is KAM-coördinator vaak een functie op zich, maar in kleinere bedrijven is het een neventaak.

KAM-coördinator is trouwens zeker geen kantoorfunctie. Natuurlijk doe je onderzoek en ben je met belangrijke documenten bezig, maar je bent net zo vaak op de werkvloer te vinden. Alle betrokkenen begrijpen is namelijk enorm belangrijk voor het succes van jouw beleid.

Een werkdag van een KAM-coördinator

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een KAM-coördinator eruit? Hierbij een voorbeeld van een KAM-coördinator in een zuivelfabriek.

08.00 – 08.30 uur Start-up-bijeenkomst met alle collega’sJullie bespreken de belangrijkste resultaten en verwachtingen op het gebied van KAM, productie en financiën aan de hand van KPI’s. Denk aan het aantal (bijna) ongevallen, geproduceerde producten, downtime en DIFOTIS (delivery in full on time in spec). Je vertelt ook of er vandaag nog klantbezoeken of inspecties gepland staan.
08.30 – 10.00 uur Nieuwe (bijna) ongevalsmeldingen doorlopenJe verwerkt de cijfers, onderzoekt de oorzaken, checkt of er nieuw onderzoek nodig is en bedenkt oplossingen om ongevallen voortaan te voorkomen.
10.00 – 11.00 uur Kwaliteit beoordelenIs de kwaliteit van jullie eindproduct naar wens? Tijd om zelf de toetjes te proeven!
11.00 – 12.00 uur VGM-overlegHoe zorgen we ervoor dat collega’s gehoorbescherming dragen? Dat onderwerp bespreek je met enkele medewerkers, de TD, bedrijfsarts, productiemanager en iemand van HR.
13.00 – 16.00 uur Komst nieuwe compressor voorbereidenVoordat de compressor aangeschaft wordt, doe jij flink wat voorwerk.Je informeert de gemeente, past de RI&E aan en inventariseert en evalueert de veiligheidsaspecten bij plaatsing. Je overlegt met de TD en brengt de medewerkers op de hoogte.
16.00 – 17.00 uur Vragenlijst van een klant invullenEen belangrijke klant vraagt of je een vragenlijst wilt invullen over hoe verantwoord jullie ondernemen. Maar goed dat je het management hebt overtuigd van het nut van verantwoord ondernemen en dat er al veel acties zijn verricht op dit gebied. De klant zal nu met veel vertrouwen zaken blijven doen. Daarna sluit je je computer af. Je kijkt terug op een waardevolle dag.

Wat is het verschil tussen een KAM-coördinator en een arbeidshygiënist of veiligheidskundige?

Een KAM-coördinator is iets anders als een veiligheidskundige of arbeidshygiënist. Ze vullen elkaar aan. De veiligheidskundige en arbeidshygiënist zijn specialist. Een veiligheidskundige houdt zich bezig met risico’s en directe gevaren. Een arbeidshygiënist focust vooral op de gezondheid van alle medewerkers. De KAM-coördinator is een generalist: deze let op beide aspecten én denkt ook nog eens na over de gevolgen voor het milieu. Een waardevol totaalplaatje dus!

Hoe word je een goede KAM-coördinator?

Nu weet je wat een KAM-coördinator doet. Iets voor jou? Als KAM-coördinator heb je met veel onderwerpen en partijen te maken. Daarvoor zijn een aantal basisvaardigheden cruciaal. Je leert er alles over in onze 11-daagse praktijkgerichte opleiding tot KAM-coördinator. Iedereen met een werk- en denkniveau mbo+ kan meedoen. Download hieronder direct een brochure inclusief een profielschets en het lesprogramma. Download brochure >

KAM coördinator opleiding

Interesse in deze opleiding?

Download de brochure van onze KAM coördinator opleiding en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting. Ook krijg je meer informatie over de invulling per lesdag.

Brochure downloaden

Gerelateerde artikelen