Groenvoorziening

In welk seizoen mag je geen onderhoud aan bomen uitvoeren?

Het uitvoeren van onderhoud aan bomen is meestal afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke type boom, het klimaat en de geografische locatie.

Over het algemeen wordt aanbevolen om bepaalde soorten onderhoud aan bomen te vermijden tijdens bepaalde seizoenen om de gezondheid van de bomen te behouden en schade te minimaliseren. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Lente en zomer (groei- en actieve seizoenen):

  • Snoeien: Lente en zomer zijn over het algemeen geschikte seizoenen voor snoeien, omdat de meeste bomen in deze tijd van het jaar actief groeien. Licht snoeien om de vorm en groei te bevorderen is vaak gunstig.
  • Verwijderen van dode takken: Dode takken kunnen veilig worden verwijderd tijdens het groeiseizoen.
 2. Herfst:

  • Bladverwijdering: In de herfst kunnen gevallen bladeren en ander organisch materiaal rond de bomen worden verwijderd om schimmelgroei te verminderen.
 3. Winter (dormante seizoen):

  • Grote snoeiwerkzaamheden: In de late herfst en winter, wanneer de meeste bomen in rust zijn (dormant), kunnen grootschalige snoeiwerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit kan structurele snoei omvatten.
  • Verwijderen van grote takken: Het verwijderen van zware takken of volledige bomen kan minder invloed hebben op de groei van de boom tijdens de wintermaanden.

Het vermijden van zware snoei en verwijdering van grote takken tijdens het actieve groeiseizoen, zoals de late lente en zomer, is vaak raadzaam. Het snoeien tijdens deze periode kan stress veroorzaken voor de boom en de groei belemmeren. Het is ook belangrijk om te overwegen of de boom gevoelig is voor bepaalde ziekten, plagen of weersomstandigheden die van invloed kunnen zijn op het optimale tijdstip voor onderhoud.

Het is altijd raadzaam om een professionele boomverzorger te raadplegen voordat u onderhoudswerkzaamheden aan bomen uitvoert. Een gekwalificeerde boomverzorger kan u adviseren over het beste tijdstip en de juiste methoden voor onderhoud, rekening houdend met de specifieke behoeften van de boom en de lokale omstandigheden.

Gerelateerde artikelen