Wat is PSA?

PSA staat voor psychosociale arbeidsbelasting. De Arbowet beschrijft psychosociale arbeidsbelasting als: de factoren die direct of indirect (met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk) in de arbeidssituatie stress te weeg brengen. Hierbij is stress een toestand die als negatief ervaren lichamelijke, psychische of sociale gevolgen heeft.

De grenzen van de ongewenste omgangsvormen agressie en geweld, pesten en discriminatie en seksuele intimidatie zijn per persoon verschillend en hierdoor zijn de grenzen moeilijk aan te geven. Wat voor de één een onschuldige opmerking is, kan door een ander gezien worden als bijvoorbeeld pesten of een andere ongewenste omgangsvorm.

Werkdruk

Werkdruk kan leiden tot werkstress, dit is een toestand die als negatief ervaren wordt en daarmee (lichamelijk) psychische (emotioneel) of sociale (gedrag) gevolgen heeft. Dit kan leiden tot overspannenheid, burn-out, depressie of een posttraumatische stressstoornis.

Artikel 3 van de Arbowet verplicht werkgevers een beleid te voeren dat is gericht op voorkoming en indien dat niet mogelijk is beperking van psychosociale arbeidsbelasting.

Indien medewerkers blootgesteld kunnen worden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA), moeten de risico’s ten aanzien van PSA opgenomen worden in de wettelijk verplichte RI&E. In het Plan van Aanpak van de RI&E moeten de maatregelen ter voorkoming van intimidatie opgenomen worden.

Beroepsziekten

Het Nederlands Centrum voor beroepsziekten geeft in het rapport Beroepsziekten in cijfers 2018’ aan dat 57% van de gemelde beroepsziekten uit psychische aandoeningen bestaat. Het Arboportaal geeft aan dat een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. PSA is daarmee de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland.

Psychosociale arbeidsbelasting kan vervelende gevolgen hebben. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Ook kan de productiviteit in het geding komen. Daarnaast kunnen slachtoffers niet alleen de dader aansprakelijk stellen, maar ook het bedrijf waar de persoon werkzaam is.

Een organisatie valt of staat met het welzijn van de medewerkers. Dit maakt dat dit onderwerp zeker thuis hoort op de agenda van de Veiligheidskundige en Arbeidshygiënist.

Veelgestelde vragen

PSA

PSA staat voor psychosociale arbeidsbelasting. De Arbowet beschrijft psychosociale arbeidsbelasting als: de factoren die direct of indirect (met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk) in de arbeidssituatie stress te weeg brengen. Hierbij is stress een toestand die als negatief ervaren lichamelijke, psychische of sociale gevolgen heeft.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Gerelateerde artikelen

10/07/2023

Twijfels over een opleiding? Onze informatiebijeenkomsten bieden de oplossing!

Lees verder
25/04/2023

Nachtwerk: hoe gevaarlijk is dat?

Lees verder
25/04/2023

Bagage-afhandelaren moeten direct hulpmiddelen inzetten

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht