Wat doet een arbocoördinator?

Een arbocoördinator is een medewerker die zich bezighoudt met het coördineren van uit te voeren taken op het gebied van arbeidsveiligheid. Wat houdt dat in en wat is het verschil met de preventiemedewerker en KAM-coördinator? In dit artikel leest u er alles over.

Arbocoördinator opleiding
Interesse in de opleiding?

Download de brochure van onze Arbocoördinator opleiding en krijg uitgebreide informatie over de cursus, het programma en daarmee de invulling per lesdag.

De rol van een Arbocoördinator

Als Arbocoördinator heeft u een brede coördinerende en sturende rol in het monitoren, aanjagen en bewaken van activiteiten gericht op het creëren van een veilige en gezonde werkplek. U onderkent de arbeidsrisico’s, weet wat er moet gebeuren en wie u daarvoor moet inschakelen. U heeft hiervoor contacten met interne en externe deskundigen op het gebied van veiligheid, gezondheid en Arbowetgeving.

Ook thema’s als verzuim, werkdruk, veiligheidscultuur en duurzame inzetbaarheid liggen soms op het bordje van de Arbocoördinator. Bovendien houdt u in de gaten of het arbobeleid wordt nageleefd en of de beoogde resultaten worden behaald. Daarom werkt u vaak met diverse Arbomanagementsystemen, zoals ISO 45001 en VCA.

Samengevat zijn dit de belangrijkste taken van een Arbocoördinator:

  • Signaleren van risico’s rond veiligheid en gezondheid
  • Het arbobeleid (mede) opzetten
  • Zorgen dat het arbobeleid juist wordt vastgelegd en uitgevoerd
  • Het coördineren en aansturen van interne en externe deskundigen
  • Management, OR en medewerkers adviseren over veilig en gezond werken

Waarom is er veel vraag naar Arbocoördinatoren?

Als Arbocoördinator bent u zeer gewild bij werkgevers. Zij besteden namelijk steeds meer aandacht aan arbeidsomstandigheden. Dat komt onder andere door de aangepaste wet- en regelgeving rond arbozaken. Daarnaast begrijpen steeds meer organisaties dat goede arbeidsomstandigheden beter zijn voor hun collega’s, verzuimcijfers, kwaliteit én hun aantrekkelijkheid als werkgever. Zij staan dus te springen om een adviserende Arbocoördinator.

Wat is het verschil tussen een Arbocoördinator en een preventiemedewerker?

Vaak worden de functietitels Arbocoördinator en Preventiemedewerker door elkaar gebruikt. Begrijpelijk, want de werkzaamheden kunnen inderdaad overeenkomen. Vergeleken met een preventiemedewerker heeft een Arbocoördinator wel een meer coördinerende dan een uitvoerende rol. Maar er is nog een ander belangrijk verschil. Een Preventiemedewerker is voor organisaties arbowettelijk verplicht, een Arbocoördinator niet. Ook heeft de preventiemedewerker recht op ontslagbescherming en de Arbocoördinator niet.

Wat is het verschil tussen een Arbocoördinator en een KAM-coördinator?

En dan is er ook nog de KAM-coördinator. KAM staat voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu. Een KAM-coördinator is dus verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het milieuvriendelijk handelen van een organisatie. Arbo is slechts een deel van het takenpakket.

Voor een Arbocoördinator zijn de arbeidsomstandigheden juist het voornaamste aandachtspunt.

Waar werkt een Arbocoördinator?

Alle organisaties zijn verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving, dus als Arbocoördinator kunt u in diverse werkomgevingen werken. Arbocoördinator is meestal een staffunctie. Hoe die parttime of fulltime functie precies in elkaar zit, hangt af van de bedrijfsgrootte en de aanwezige risico’s. Soms is er alleen een Arbocoördinator nodig, soms werkt u bijvoorbeeld samen met andere arbodeskundigen, zoals een HSE’er, HVK’er of KAM-coördinator.

Wat is er leuk aan het vak Arbocoördinator?

Het leuke aan een baan als Arbocoördinator is de diversiteit. Maar ook het organiseren en het onderhouden van het contact met alle betrokkenen, zowel intern (werknemers, management, ondernemingsraad) als extern (arbodienst, Inspectie SZW, bedrijfsarts en andere arbodeskundigen). U bent een soort regelneef, een spin in het web als het op arbozaken aankomt. U neemt een belangrijke beleidsmatige plek in tussen de arbodeskundigen en het bedrijfsmanagement.

Wat moet een Arbocoördinator kunnen?

Als Arbocoördinator kunt u niet zonder kennis van relevante wet- en regelgeving, het arbospeelveld en allerlei inzichten op het gebied van veilig en gezond werken. Waar loopt uw organisatie tegenaan en hoe vertaalt u dit naar een goed arbobeleid? Natuurlijk zijn ook communicatie- en adviesvaardigheden cruciaal om succesvol te kunnen coördineren.

Weten of een baan als Arbocoördinator bij u past? Dit zijn enkele belangrijke vaardigheden van een Arbocoördinator:

  • Coördineren
  • Adviseren
  • Analyseren en conclusies trekken
  • Belangen afstemmen
  • Projectmatig werken

Hoe wordt u een goede Arbocoördinator?

Meer weten over arbo, gezondheid en het uitvoeren van veiligheidskundige taken? Laat u bijscholen door Kader. Huidige Preventiemedewerkers of KAM-coördinatoren komen hiervoor vaak uit bij een opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) of Hogere Veiligheidskunde (HVK). Maar wilt u liever een coördinerende in plaats van een uitvoerende rol? Dan is de 6-daagse opleiding Arbocoördinator meer iets voor u.

Meer informatie over de opleiding Arbocoördinator

Lijkt een baan als Arbocoördinator u wel wat? Download voor meer informatie de brochure over de opleiding Arbocoördinator.

Veelgestelde vragen

Arbocoördinator

Een arbocoördinator is een medewerker die zich bezighoudt met het coördineren van uit te voeren taken op het gebied van arbeidsveiligheid. Wat houdt dat in en wat is het verschil met de preventiemedewerker en KAM-coördinator? In dit artikel leest u er alles over.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Gerelateerde artikelen

10/07/2023

Twijfels over een opleiding? Onze informatiebijeenkomsten bieden de oplossing!

Lees verder
25/04/2023

Nachtwerk: hoe gevaarlijk is dat?

Lees verder
25/04/2023

Bagage-afhandelaren moeten direct hulpmiddelen inzetten

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht