Veiligheid

BVK

Wat is BVK?

BVK betekent Basis Veiligheidskunde. Deze opleiding wordt in de markt ook Operationeel Veiligheidskundige of Veiligheidscoördinator genoemd. De Basis Veiligheidskundige opleiding (BVK) legt een gedegen basis om als Veiligheidskundige aan de slag te gaan.

Steeds meer organisaties hebben de behoefte om operationele werknemers meer kennis en ervaring mee te geven op het gebied van arbeidsveiligheid. Vanuit deze behoefte uit de markt is de BVK (Basis Veilighiedskunde) opleiding ontstaan.

Oplossingen vanuit de organisatie (vanaf de werkvloer) worden vaak beter geaccepteerd. Door het opleiden van Basis Veiligheidskundigen binnen een organisatie, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en wordt er een brug geslagen tussen het management, de (Middelbaar of Hogere) Veiligheidskundige en de werkvloer.  De Basis Veiligheidskundige is dus een nieuwe gesprekspartner op het gebied van veiligheid! De Basis Veiligheidskunde opleiding gaat verder waar VCA stopt!

Deze opleiding biedt kennis over de verschillende aspecten van veiligheidsrisico’s. Een afgestudeerd Basis Veiligheidskundige kan de directie en de organisatie ondersteunen en vervult samen met een Middelbaar of Hogere Veiligheidskundige een voorbeeldfunctie als het gaat om het veilig uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. De Basis Veiligheidskundige opleiding bevindt zich tussen de cursus Preventiemedewerker en de Middelbare Veiligheidskundige opleiding in.

De Basis Veiligheidskundige kan gezien worden als de schakel tussen de werkvloer en het management op het gebied van veiligheid. Vaardigheden die van een Basis Veiligheidskundige verwacht mogen worden zijn onder andere:

  • Risicoherkenning en -beheersing;
  • Rapporteren en presenteren;
  • Verbreden leidinggevende capaciteiten;
  • Planmatige veiligheidskundige aanpak;
  • Adviseren op het gebied van veiligheid;
  • Onderzoeksvaardigheden;
  • Samenwerking.

Wilt u meer informatie over de zesdaagse Basis Veiligheidskunde opleiding van Kader? Bezoek de Basis Veiligheidskunde pagina of download hier de brochure!

Veelgestelde vragen

BVK

BVK betekent Basis Veiligheidskunde. Deze opleiding wordt in de markt ook Operationeel Veiligheidskundige of Veiligheidscoördinator genoemd.

Wat doet een Veiligheidskundige?

De Veiligheidskundige geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties.

Wat is het verschil tussen een MVK opleiding en een HVK opleiding

De MVK’er concentreert zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De HVK’er zorgt dat de organisatie als geheel ook veilig werkt en de structuur biedt om veiligheid voor de werknemers te beschermen. 

Van MVK naar HVK: waarom zou u?

De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur.

Gerelateerde artikelen

29/06/2023

Startdata Veiligheidskundige opleidingen 2024 staan online!

Lees verder
25/04/2023

Wanneer volg ik welke Veiligheidskundige opleiding?

Lees verder
14/12/2022

Certificatiehandleiding Arbokerndeskundige

Lees verder