Gezondheid

MAH

MAH staat voor Middelbare Arbeidshygiëne. Arbeidshygiëne wordt omschreven als de toegepaste wetenschap, welke zich richt op het geheel van belastende factoren dat in of door de werksituatie kan ontstaan en dat de gezondheid en/of het welzijn van de werkende mens en/of zijn nageslacht kan beïnvloeden.

Wat is MAH?

MAH staat voor Middelbare Arbeidshygiëne. Arbeidshygiëne wordt omschreven als de toegepaste wetenschap, welke zich richt op het geheel van belastende factoren dat in of door de werksituatie kan ontstaan en dat de gezondheid en/of het welzijn van de werkende mens en/of zijn nageslacht kan beïnvloeden. Deze wetenschap is gebaseerd op het herkennen, evalueren en beheersen van met name fysische, chemische en biologische factoren.

Kortweg gezegd stelt arbeidshygiëne zich ten doel medewerkers te beschermen tegen werkgerelateerde gevaren die op langere termijn gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

De arbeidshygiënist

Als arbeidshygiënist draagt u samen met andere arboprofessionals zorg voor goede werkomstandigheden binnen een organisatie. Het werkgebied van een arbeidshygiënist richt zich op het in kaart brengen en beheersen van arbeidsrisico’s die op langere termijn tot gezondheidsschade kunnen leiden.

In de praktijk blijkt dat arbeidshygiënische taken, waaronder beheersing op gebied van gevaarlijke stoffen, geluid, trillingen, klimaat, biologische agentia, straling en fysieke belasting, vaak uitgevoerd worden door veiligheidskundigen zonder dat zij daar adequaat voor opgeleid zijn. Het niet of onjuist adviseren op basis van verkeerd uitgevoerde metingen en/of geïnterpreteerde meetuitkomsten ligt dan op de loer met alle

gevolgen van dien.

Opleiding Middelbare Arbeidshygiëne

De opleiding Middelbare Arbeidshygiëne zorgt er voor dat aankomende of reeds in het werkveld werkzame abroprofessionals de kennis en praktische vaardigheden opdoen om adequaat invulling te kunnen geven aan arbeidshygiënische taken. De opleiding geeft medewerkers de benodigde verdieping om (ook) de risico’s die juist op langere termijn leiden tot gezondheidsschade binnen uw organisatie in kaart te brengen, te beoordelen en te beheersen.Download brochure

Veelgestelde vragen

MAH

MAH staat voor Middelbare Arbeidshygiëne. Arbeidshygiëne stelt zich ten doel medewerkers te beschermen tegen werkgerelateerde gevaren die op langere termijn gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Gerelateerde artikelen

10/07/2023

Twijfels over een opleiding? Onze informatiebijeenkomsten bieden de oplossing!

Lees verder
25/04/2023

Nachtwerk: hoe gevaarlijk is dat?

Lees verder
25/04/2023

Bagage-afhandelaren moeten direct hulpmiddelen inzetten

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht