Bedrijfscontinuïteit

ISO 22301

Net als andere managementsystemen bestaat het BCMS uit beleid, gedefinieerde verantwoordelijkheden van medewerkers, managementprocessen en gedocumenteerde informatie. Dit laatste is bedoeld om operationele beheersing te ondersteunen en om de prestaties van je bedrijf te evalueren. De ISO 22301 is van toepassing op jouw organisatie wanneer deze: 

 • Een BCMS implementeert, onderhoudt en deze continu verbetert; 
 • Een bepaald beleid voor bedrijfscontinuïteit bewerkstelligt en naleeft;  
 • In staat is om tijdens een ernstige verstoring of crisissituatie, doormiddel van vooraf bepaalde maatregelen, diensten en producten blijft leveren; 
 • Het weerstandsvermogen en veerkracht van de organisatie, doormiddel van een goede toepassing van het BCMS wil verhogen. 

Bedrijfscontinuïteit maakt deel uit van het algemeen risicobeheer van je organisatie. Het overlapt daarom onder andere met informatiebeveiliging en IT-management. Om deze reden wordt de ISO 22301 vaak gehanteerd in combinatie met normen op het gebied van kwaliteit, zoals de ISO 9001 en met normen over informatiebeveiliging zoals de ISO 27001. Ook komt de ISO hij vaak tegelijkertijd voor met de ISO 31000, wat een richtlijn is op het gebied van risicomanagement in brede zin. 

Waarom is een BCMS nuttig? 

Het doel van een BCMS is drieledig. Ten eerste om jouw organisatie op een crisissituatie voor te bereiden, ten tweede om je te voorzien van mogelijkheden wanneer een crisissituatie zich voordoet en ten derde om handvatten te bieden om de bedrijfsprocessen na afloop weer op normale voet voort te zetten. Met een BCMS: 

 • Ondersteun je de strategische doelstellingen van de organisatie; 
 • Creëer je voordeel ten opzichte van je concurrenten; 
 • Versterk je de reputatie en bescherm je de geloofwaardigheid van je organisatie; 
 • En draag je bij aan de veerkracht en het weerstandsvermogen. 

Daarnaast zijn er nog andere voordelen te benoemen. Waaronder op financieel gebied. Een goed BCMS beperkt namelijk: 

 • Juridische en financiële risico’s; 
 • Directe en indirecte kosten wanneer een verstoring zich voordoet; 
 • En zorgt ervoor dat een organisatie mogelijk op verzekeringspremies kan besparen. 

Ook versterkt het, het vermogen van jouw organisatie om tijdens een verstoring succesvol te reageren, geeft het een proactieve beheersing van risico’s en worden er operationele kwetsbaarheden aangepakt. Er zijn dus veel redenen om een BCMS mee te nemen in je bedrijfsproces. Heb je hulp of of advies nodig bij het implementeren van een BCMS binnen jouw organisatie? Onze Business Continuity Specialisten kunnen je hierbij helpen. Ook bieden wij opleidingen die specifiek gericht zijn op de implementatie van de ISO 22301 norm. Neem contact met ons op om te bespreken wat er nodig is binnen jouw situatie. 

Veelgestelde vragen

ISO 22301

Net als andere managementsystemen bestaat het BCMS uit beleid, gedefinieerde verantwoordelijkheden van medewerkers, managementprocessen en gedocumenteerde informatie. Dit laatste is bedoeld om operationele beheersing te ondersteunen en om de prestaties van je bedrijf te evalueren.

Wat houdt de ISO 22301 in?

ISO 22301 is een internationale norm voor Business Continuity Management (BCM), uitgegeven door de International Organization for Standardization (ISO). Deze norm specificeert eisen voor het opzetten, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een BCM-systeem binnen een organisatie.

Wat is Business Continuity Management

Business Continuity Management (BCM) is een strategische aanpak waarmee organisaties zich voorbereiden op het omgaan met en herstellen van mogelijke verstoringen en crisissituaties die hun normale bedrijfsactiviteiten kunnen beïnvloeden.

Gerelateerde artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder