Week van de werkstress: Mentaal sterk!

Deze week is het de week van de werkstress. Zoals ieder jaar is het doel om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheden om serieus werk te maken van mentale kracht.

Mentale kracht

Mentale kracht gaat niet alleen over reageren, maar ook over goed voorbereid zijn op (dreigende) stress of tegenslag. Een mentaal sterke organisatie houdt zich staande in wisselende en stressvolle omstandigheden. Het centrale thema van de week van de werkstress is daarom dit jaar: Mentaal sterk!

Mentale kracht is anno 2021 dé aanhaker voor werkend Nederland. In het denken hierover is een focusverschuiving gaande: van individueel niveau naar dat van organisaties. Op beide niveaus is in coronatijd een groot beroep gedaan.

Dreigende stress en tegenslag

Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress en tegenslag is een belangrijke factor bij werkstress. Door de coronacrisis werd meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele werknemers en organisaties.

Alleen door jezelf (als persoon of organisatie) en de beschikbare hulpbronnen goed te kennen, weet je hoeveel gewicht je aankunt. De beschikbare hulpbronnen zijn echter vaak onderbelicht, ondanks het feit dat werkdruk en Psychosociale arbeidsbelasting (en daarmee mentale kracht) steeds frequenter terugkerende onderwerpen zijn binnen organisaties. Een vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld een belangrijke hulpbron zijn bij het signaleren van (hoge) werkdruk en werkstress binnen de organisatie

Vertrouwenspersoon

Ook vanuit de markt merken wij dat onderwerpen als werkdruk, vertrouwelijkheid en integriteit hoger op de organisatieagenda komen te staan. Eerder gingen we al in gesprek met onze eigen HR manager over werkstress. Vanuit deze gedachte hebben wij drie opleidingen ontwikkeld binnen het werkveld van de Vertrouwenspersoon. Naast de reguliere opleiding Vertrouwenspersoon, bieden wij een introductie Vertrouwenspersoon en de Masterclass Vertrouwenspersoon Juridische actualiteiten. Hierdoor is er altijd een opleiding die aansluit bij jouw behoefte! Uniek aan deze opleidingen is dat werkdruk een belangrijk thema is. In de opleiding Vertrouwenspersoon wordt ook het verband gelegd met de ISO 45003 norm. ISO 45003 geeft richting in het managen van psychosociale risico’s in de werkomgeving, waaronder werkdruk en ongewenste omgangsvormen.

Ook als QHSE-specialist, leidinggevende of HR-medewerker kan het interessant zijn om de introductie Vertrouwenspersoon te volgen. Vanuit jouw rol is het namelijk steeds belangrijker om te begrijpen wat een Vertrouwenspersoon precies kan betekenen voor het team en de organisatie. Zo werk je samen toe naar een mentaal sterke organisatie.

Als mentaal sterke organisatie ben je voorbereid op veranderingen, stress en tegenslag. Daar kun je gericht aan werken: door het werk slim te organiseren, door te werken aan een cultuur van vertrouwen en verbinding, door persoonlijke & professionele ontwikkeling te stimuleren.

  • Bron: wvdws.nl

Download brochure

Download de brochure van onze opleidingen tot Vertrouwenspersoon en lees alles over het programma, de doelgroep en een uitgebreide beschrijving van de opleiding.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht