Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Dat betekent dat er steeds vaker monteurs de daken opgaan om de zonnepanelen te installeren. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70 procent (!) van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie wil dat er meer aandacht komt voor de veiligheid in deze sector. Het aantal inspecties zal worden verhoogd.

In het afgelopen anderhalf jaar vonden er meer dan 40 ongevallen plaats bij de installatie van zonnepanelen. In de afgelopen 3 jaar waren er zelfs 4 die een fatale afloop kenden. Daarnaast krijgt de Arbeidsinspectie jaarlijks tientallen meldingen over de risico’s binnen deze sector. Valgevaar is de rode draad in het aantal meldingen. Vaak worden zonnepanelen namelijk op daken geïnstalleerd en in 80 procent van de ongevallen was er sprake van een monteur die door of van het dak viel. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers 1 of meerdere botbreuken op. 20 procent kreeg te maken met hoofdletsel en in 10 procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

Meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken wezen uit dat er vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Monteurs brachten soms de panelen via ladders omhoog maar werkten ook vaak zonder steigers, leuningen of dakrandbeveiliging. Laatstgenoemde maatregelen kunnen valgevaar voorkomen. Hiervoor heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie boetes uitgedeeld. In 1 geval ging de Arbeidsinspectie zover dat het de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stil heeft gelegd. Het bedrijf overtrad de Arbowet stelselmatig. De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van haar installateurs. Het is belangrijk dat de risico’s op onveilige situaties zoveel mogelijk voorkomen worden. “Het is onze inschatting dat de kans op een ongeval minimaal 100 keer kleiner is als je werkt volgens een arbocatalogus,” zegt Inspecteur-generaal Rits de Boer. Ook brancheverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de veiligheid. Ze kunnen namelijk de arbocatalogi onder de aandacht brengen. Daarnaast hebben Holland Solar en Techniek Nederland ook gezamenlijke opleidingen en examens voor installateurs met daarin aandacht voor veiligheid.

Wij vinden niet alleen veiligheid, maar ook duurzaamheid erg belangrijk! Daarom bieden wij meerdere energieopleidingen aan. Zo willen we naast een veilige, ook een duurzame werkomgeving creëren voor iedereen. Klik hier voor een greep uit ons aanbod energieopleidingen.

Veel gestelde vragen

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

23/09/2024

Van moeten naar willen met de Masterclass Strategie en Duurzaamheid

Lees verder
23/09/2024

Fedec zet koers naar de toekomst van duurzaamheid: Kennissessie over Milieuprestatie Gebouwen tijdens het congres 'Het Energielabel van de Toekomst'

Lees verder
23/09/2024

Subsidie energiebesparing, ook voor VvE's

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht