Opleiders belangrijke rol bij aanjagen nieuwe technologieën energielabel

Op verzoek van de Kamer heeft demissionair minister Hugo de Jonge een verkenning laten uitvoeren door stichting W/E adviseurs naar technologieën die kunnen bijdragen aan een betrouwbaar en nauwkeurig energielabel. De rol van de opleiders is hierbij van belang. In de verkenning is onderscheid gemaakt tussen beschikbare technologieën die behulpzaam zijn bij zowel de opname zelf als de controle van de opname.

In de verkenning worden naast stakeholders zoals ISSO, InstallQ, opdrachtgevers en de overheid de opleiders regelmatig genoemd in de kennisoverdracht naar adviseurs over nieuwe technologieën. Zo kan in opleidingen voor EP-adviseurs extra aandacht worden besteed aan digitaal werken en technologische ontwikkelingen (natuurlijk binnen de kaders van ISSO en InstallQ) kan het werken binnen één systeem door opleiders overgebracht worden aan de EP adviseur en kunnen de opleiders aandacht besteden aan de wijze van terugkoppeling aan de opdrachtgever.

Een kansrijke technologische ontwikkeling die bij de verkenning naar voren komt is de opname met behulp van geanalyseerde data en ‘digital twins’.  Een Digital Twin, ook wel digitale tweeling genoemd, is een virtuele representatie van de echte wereld, met inbegrip van fysieke objecten, processen, relaties en gedrag. Digital Twin vormen de brug tussen de fysieke en virtuele wereld: een model van de werkelijkheid. Voor het opstellen van een energielabel kan het analyseren van gegevens en het creëren van digitale replica's (digital twins) van gebouwen beter inzicht geven in hun kenmerken en eigenschappen. Door deze technologieën op te nemen in de opleidingen leert de EP adviseur hiermee te werken. Bij Kader houden we ons lesmateriaal altijd actueel. Daarnaast houden we de deelnemers aan onze opleidingen en de lezers van onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen om de EP adviseur uiteindelijk zoveel mogelijk tools voor een goed energielabel mee te geven. 

In de komende maanden wordt onderzocht of deze kansrijke technologieën ook daadwerkelijk bruikbaar en betaalbaar zijn om op grote schaal toe te passen. Daarbij wordt ook gekeken naar relevante ontwikkelingen bij andere lidstaten van de EU. De resultaten hiervan en het stappenplan zullen voor de zomer met de Kamer worden gedeeld. 

Actueel

Onze laatste artikelen

10/04/2024

Zwendel met VCA-diploma's: Arbeidsinspectie maakt zich zorgen

Lees verder
10/04/2024

Kader Academy breidt opleidingsaanbod uit met integratie Etop

Lees verder
10/04/2024

Werknemer klaagt werkgever aan voor opgelopen schade, maar wanneer is iets een bedrijfsongeval?

Lees verder