De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die het kabinet verzoekt om de externe toetsing van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) te herzien. Momenteel kan het aantal vereiste arbokerndeskundigen voor deze toetsing variëren van één tot drie, afhankelijk van de specifieke risico's binnen een organisatie. De Kamerleden willen dit aantal echter terugbrengen naar één deskundige. Deze wijziging zou de regeldruk aanzienlijk verlagen en de financiële lasten voor werkgevers verminderen.
De indieners van de motie streven naar een aanpassing van de verplichte toetsingsregeling per 1 januari 2025. Of het kabinet hier gehoor aan geeft, zal de toekomst uitwijzen. De motie werd ingediend door Kamerleden André Flach (SGP), Henk Vermeer (BBB), en Arend Kisteman (VVD) en behaalde 94 van de 150 stemmen. Wanneer een motie is aangenomen in de Tweede Kamer, betekent dit dat een meerderheid van de Kamerleden heeft gestemd voor de motie.
Een motie is een formeel voorstel dat door een of meerdere Kamerleden kan worden ingediend. Wanneer een motie wordt aangenomen, is de regering verplicht om kennis te nemen van de wens van de Kamer. Hoewel moties niet juridisch bindend zijn, hebben ze vaak een belangrijke politieke betekenis en kunnen ze druk uitoefenen op de regering om bepaalde maatregelen te nemen of beleid te veranderen.
De indieners wijzen erop dat de Nederlandse regelgeving strenger is dan in de rest van Europa en dat er geen aanleiding is om een strenger beleid te hanteren.
Daarnaast roept de motie het kabinet op om, in samenwerking met het Adviescollege Toetsing Regeldruk, te onderzoeken welke verdere stappen genomen kunnen worden om de regeldruk te verminderen en om minder belastende alternatieven in kaart te brengen.