Het is bekend dat nachtwerkers een hoger risico lopen op slaapproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. Het werken in de nacht kan negatieve gevolgen hebben voor onder meer je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo zijn nachtwerkers vaker vermoeid en ervaren ze door hun afwijkende ritme minder ruimte voor sociale activiteiten. Uiteraard is niet alles aan het werken in de nacht vervelend. Zo zijn er de financiële toeslagen die flink kunnen oplopen en wordt de rust en sfeer in de nacht als zeer positief ervaren.
Groter risico op arbeidsongevallen?
Sectoren waarin vaak in de nacht wordt gewerkt, zijn de logistiek, de gezondheidszorg en de industrie. In alle sectoren hebben nachtwerkers een grotere kans op arbeidsongevallen: anderhalf keer zo groot als werknemers zonder nachtwerk.
Bij andere bijverschijnselen, zoals burn-outklachten en chronische ziekten zien we dat nachtwerkers een iets kleiner risico lopen dan mensen die nooit ’s nachts werken. De onderzoekers stellen dat een mogelijke oorzaak is dat nachtwerkers die het volhouden om in de nacht te werken, relatief gezond zijn.
Het RIVM en TNO analyseerden voor dit onderzoek bestaande datasets en hielden daarnaast nieuwe interviews met werkgevers, bedrijfsartsen en nachtwerkers.
Wordt nachtwerk gewaardeerd?
Het waarderen van het nachtwerk is afhankelijk van de gezondheidseffecten die het heeft op de nachtwerkers. Mensen die ondanks de ongemakken goed blijven functioneren waarderen het nachtwerk. Maar stel je eens voor, door een lange nacht te hebben gewerkt ervaar je overdag problemen met slapen. De kans is groot dat dit negatieve effecten heeft op je gezondheid en dus op de manier hoe jij je nachtwerk ervaart.
Werkgevers kunnen een hoop doen om nachtwerk veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van vervoer om veilig thuis te komen, of een hotelovernachting.
De Arbocoördinator
Als Arbocoördinator heb je een brede, coördinerende en sturende rol in het monitoren, aanjagen en bewaken van activiteiten gericht op het creëren van een veilige en gezonde werkplek binnen de organisatie. De opleiding biedt kennis op het gebied van veilig en gezond werken. Je leert de wettelijke arbokaders, bijbehorende normen en richtlijnen kennen en je kunt dit vertalen naar duidelijke acties voor het arbobeleid binnen jouw organisatie. Wil je hier alles over weten? Download dan onze brochure.