Met gezond boerenverstand kom je een eind, maar soms heb je meer nodig

Tjerk Duijff is Middelbaar Veiligheidskundige en reeds zeven jaar werkzaam als KAM-Coördinator. Naast zijn MVK opleiding heeft Tjerk meerdere verbredende trainingen gevolgd. Hij is van mening dat je nooit te oud ben om te leren.

In 2010, wat gaat de tijd toch snel, kreeg ik in het PEC-Stadion te Zwolle mijn felbegeerde diploma als MVK`er uitgereikt! Ik denk nog vaak terug aan de opleiding in Emmeloord en de verdediging van mijn scriptie in Almelo! Tijdens de opleiding kreeg ik het ‘veiligheidsvirus’ te pakken.

Na de opleiding goed te hebben doorlopen, mocht ik mijn scriptie gaan verdedigen. Ik was als tweede aan de beurt. De USB-stick van mijn voorganger werkte niet op de betreffende laptop en zo kon ik al eerder aan mijn verdediging starten dan gedacht. Gelukkig werkte bij mij alles naar behoren. Mijn scriptie ging over hekwerken. ‘Hoe kom je bij dat onderwerp?’ werd gevraagd.

Tijdens de cursus vraag je jezelf natuurlijk af welk onderwerp je wilt behandelen in de scriptie. Het antwoord kwam in mijn geval aanwaaien! Tijdens de cursusdagen fietste (ja ik was me al bewust van mijn CO2-Footprint) ik naar de training in Emmeloord. Dat was gelukkig dichtbij. Steevast kwam ik langs een tijdelijk opslagdepot van de gemeente. Het depot was omgeven door hekwerken, maar naast de hekwerken lagen losse boomstammen en een flinke stapel zand. Het lag in een kinderrijke buurt, en je raadt het al, vele kleine kinderhandjes maakten mooie dammen en afwateringssystemen (baggerwerken zal wel in ons DNA verankerd zitten) in die zandbult.

Op een middag kom ik weer langs het depot en hoor ik gegil bij de zandhoop. Natuurlijk ga ik meteen kijken wat er aan de hand is. Ik zie twee wild spartelende benen uit een ingestorte tunnel. Ik grijp meteen in. Met moeite trek ik het kind uit de zandhoop, en zie mijn zoontje van vijf tevoorschijn komen! Ik zal niet verder over mijn wit wegtrekkend gezicht uitweiden.

Deze ervaring heb ik ook tijdens mijn scriptieverdediging gedeeld, het kwam hard binnen bij de examencommissie en, hoewel niet cum laude, toch wel geslaagd.

Oh ja, al voor het incident had ik contact met de Gemeente opgenomen en verzocht alsjeblieft ook hekwerken bij de boomstammen en zanddepot te plaatsen. Ik kreeg, laten we het netjes houden, het verzoek mij er niet mee te bemoeien.

Het moraal: Ook met ‘gezond boerenverstand’ kom je een eind maar soms heb je ook een engeltje op je schouder nodig (en natuurlijk beheersing van de materie)!
Ook nu beroep ik me nog vaak op het gezond boerenverstand om risico`s snel te kunnen beoordelen, om het later gestructureerd te verwoorden en op te pakken!

Ik zie landelijk een sterke verbetering van de veiligheid, door de focus op veiligheid bij het plaatsen van veilige afzettingen of hekwerken. Ongetwijfeld is het veiligheidsbewustzijn landelijk toegenomen. Ook door het toenemende aantal Veiligheidskundigen!

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht