Kabinet slaat januaritijdvak voor STAP-budget over

Het STAP-budget, oftewel Stimulering Arbeidsmarkt Positie budget is een vergoeding voor scholing. Om werkzoekenden een betere kans op de arbeidsmarkt te geven en tegelijkertijd werkenden een bredere ontwikkeling aan te bieden heeft de overheid deze subsidie in het leven geroepen. Elke 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode. Het kabinet heeft besloten om het aanvraagtijdvak van januari 2023 over te slaan.

Momenteel loopt er een onderzoek naar ruim 3.500 opleidingen bij ongeveer 200 opleiders. Er is nu tijd nodig om maatregelen gericht op het terugdringen van misbruik en oneigenlijk gebruik te implementeren. Er kwamen namelijk signalen dat opleiders zich met hun aanbod of werkwijze niet aan de subsidievoorwaarden voor het STAP-budget hielden. Van daaruit startte de toetsingskamer van STAP onderzoeken naar deze opleiders. Hier zijn nog lang niet alle onderzoeken van afgerond en daarom heeft het kabinet besloten om het januaritijdvak over te slaan.

Er kwamen signalen dat opleidingen voornamelijk bestonden uit coaching, in het buitenland plaats vonden of gericht zijn op eigen financieel gewin. Omdat dit soort opleidingen niet direct gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie worden deze opleidingen niet geaccepteerd. Bij Kader Academy staan we voor persoonlijke aandacht en willen we jou als deelnemer echt verder helpen. We zijn dan ook geen onderdeel van dit onderzoek.

Recentelijk heeft de rechtbank in een zaak rondom STAP besloten dat betalingen aan een opleider, met opleidingen die door de Toetsingskamer worden onderzocht, niet aangehouden mogen worden. Het feit dat een opleiding in onderzoek is, is volgens de rechter niet genoeg reden om een opleider (nog) niet te betalen. Door deze uitspraak bestaat het risico dat bepaalde opleidingen worden gesubsidieerd die niet voldoen aan de voorwaarden van het STAP-budget. Om dit te voorkomen heeft het kabinet besloten dat het januaritijdvak wordt overgeslagen.

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak voor het STAP-budget start nu op 28 februari.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht