Het Maatwerkadvies komt eraan!

Op het FedEC congres 'Energiebesparing in woningen, het nieuwe Maatwerkadvies' van 12 mei, waar wij van Kader te gast waren, werden de planning en beoogde inhoud van het Maatwerkadvies uit de doeken gedaan. Sprekers van het ministerie van BZK, ISSO, RVO, INNAX en InstallQ bespraken de ontwikkelingen met de grote groep aanwezige adviseurs en andere belangstellenden. Er zijn nog veel losse eindjes waar de visie van de aanwezigen op gevraagd werd.

De concepten van de ISSO 82.2 en de ISSO 75.2 zijn zo goed als klaar en komen in het najaar definitief ter beschikking. De contouren van het Maatwerkadvies worden duidelijk. Om te beginnen wordt het Maatwerkadvies wat het al zegt: maatwerk. De kern is dat het een besparingsberekening is waar onderbouwde, reproduceerbare maatregelen en investeringskosten uitkomen. In de structuur komt een helder verband met de Warmtevisie en het Renovatiepaspoort. Er is een gecertificeerd deel, gebaseerd op het protocol, maar ook een stukje vrijheid voor de adviseur. Er is gekozen voor een gecertificeerd deel met een besparingsuitkomst om deze als maatstaf te nemen voor financiering of subsidie.

Het doel is om de nieuwe Maatwerkadvies (MWA) berekening veel specifieker te maken voor de woning of het gebouw. Een aantal punten vanuit de standaardomstandigheden kunnen vervangen worden door specifieke kenmerken zoals een specifieke setpointtemperatuur, aantal bewoners van het gebouw en de klimaatgegevens van de locatie.

Met deze werkwijze wordt invulling gegeven aan de doelstelling dat de adviseur een ondersteunende rol als sparringpartner gaat invullen in verschillende trajecten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een MJOP.

Al in 2021 is een team deskundigen gevormd die het Maatwerkadvies vorm geven. In de eerste week van mei 2022 is het concept uitgewerkt en het Plan van Eisen geformuleerd en teruggekoppeld aan de stakeholders. Begin juni 2022 wordt het Plan van Eisen en de conceptuitwerking besproken in de TC (Technische Commissie) 9500 en de verwachting is dat het CCvD (Centraal College van Deskundigen) in de eerste helft van september 2022 de BRL vaststelt.

De Maatwerkadviseur is minimaal in staat om een energielabel te bepalen, de kwaliteit van de adviseur in meer dan (detail)deskundigheid. Bij Kader volgen we dit traject natuurlijk op de voet om komend najaar een gedegen opleiding Maatwerkadvies te kunnen aanbieden.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van het nieuwe Maatwerkadvies?

Ja, houd me op de hoogte!

Vul hieronder jouw gegevens in en we houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Naam
Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring
Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht