Financiële adviseurs van Rabobank vergroten kennis van verduurzaming

Hypotheekadviseurs krijgen in het klimaatakkoord nu ook een rol toebedeeld in de overgang naar schonere energievormen:

De partijen in de keten stimuleren kopers en woningeigenaren in een zo vroeg mogelijk stadium om tot verduurzaming over te gaan. Hypotheekadviseurs wijzen in hypotheekadviezen op de mogelijkheden voor financiering van verduurzamingsmaatregelen.

Training specifiek voor financiële adviseurs

Maar hoe ga je als hypotheekadviseur dit gesprek met de klant aan wanneer je geen of onvoldoende kennis hebt van de energetische werking van een gebouw? Dat was ook de vraag die we bij Kader kregen van Martijn van Eeuwijk, Manager Financieel Advies bij Rabobank. Samen hebben we een duurzaamheidstraining ontwikkeld specifiek voor financiële adviseurs. Daarbij hebben we vooral gekeken hoe we de juiste kennis kunnen geven, zonder daarbij overdreven technisch te worden. De adviseur hoeft geen bouwkundig expert te worden, maar moet wel in hoofdlijnen de energetische werking van een woning begrijpen. Met die kennis kan hij of zij de klant adviseren in de verschillende verduurzamingsmaatregelen en hun financiële effecten en mogelijkheden.

Ervaring van de training

De incompany training is heel goed ontvangen. Wij hebben Martijn van Eeuwijk er enkele vragen over gesteld.

Op wat voor manier speelt duurzaamheid een rol binnen Rabobank?
“Verduurzaming van de woningmarkt is een belangrijk onderdeel van de energietransitie in Nederland. Als coöperatieve bank en grootste hypotheekverstrekker willen we hieraan een actieve bijdrage leveren. Wij sluiten als Rabobank aan bij de Europese en nationale klimaat- en energieafspraken. Dit doen we onder andere door het bieden van specifieke financiële oplossingen. Daarnaast helpen we onze klanten door ze inzicht te geven in de verschillende energiebesparende voorzieningen en brengen hen in contact met partijen die de maatregelen kunnen uitvoeren.”

Hoe is de vraag ontstaan om meer kennis van verduurzaming te krijgen binnen uw groep van financieel adviseurs?
“Verduurzaming is een steeds belangrijker gespreksonderwerp in het hypotheekadviesgesprek aan het worden. Vanuit mijn groep Financieel Adviseurs kwam de vraag en behoefte een verdiepingsslag te maken. Dit zodat zij niet alleen de financiële kant raken, maar ook mee kunnen praten en mogelijk inspireren van klanten op het gebied van het verduurzamen van de woning.”

Hoe omschrijft u de insteek en lesmethode van Kader en hoe heeft u deze ervaren?
“Ik omschrijf het als waardevol. Er zat een mooie opbouw in de cursus. Van de basic bouwkundige elementen tot uiteindelijk de mogelijkheden met betrekking tot isoleren en installaties ten behoeve van verduurzaming.”

Eén van de doelstellingen van de opleiding was om het voor de financieel adviseur eenvoudiger te maken de klant te attenderen op verduurzaming. Hoe zag u dit terug in de training? En wat zijn de resultaten die u hiervan terug ziet bij de adviseurs?
“Ik zag dit terug door de praktische manier waarop alles gebracht werd. Er werd aan de hand van praktijkvoorbeelden gewerkt wat het voor de adviseurs levendig en toepasbaar maakt. De laatste trainingsdag had ik geregeld dat we in een “voorbeeldwoning” zaten waardoor we de verschillende installaties en technieken ook daadwerkelijk hebben kunnen bekijken. Wat ik nu terug zie is dat het onderwerp gemeengoed aan het worden is. Het is daadwerkelijk een integraal onderdeel van het adviesgesprek aan het worden en adviseurs kunnen klanten verder helpen dan enkel de financiële kant van het verhaal. Zonder op details in te gaan, wij zijn immers geen energieadviseurs, kunnen wij klanten wel inspireren en doorverwijzen naar deskundigen.”

Hoe heeft u deze samenwerking ervaren? Zou u andere bedrijven aanraden om een (maatwerk) opleiding bij Kader te volgen? 
“De samenwerking is uitstekend te noemen. Het gehele traject is voor ons soepel verlopen. Ik zou Kader absoluut bij andere partijen aanbevelen. Ik ben snel geholpen, er is goed bij mij geïnventariseerd waardoor ik echt een maatwerkoplossing heb gekregen, voorzien van een uitstekende trainer en goede lesstof. Uiteindelijk gewoon een mooie ervaring die gaat bijdragen aan onze doelstellingen.”

Klassikale opleiding

Vanwege dit succes hebben we besloten om deze opleiding nu ook klassikaal aan te bieden. Op 5 november is de eerste gepland, inschrijvingen zijn geopend.

We willen Rabobank bedanken voor hun vertrouwen en de prettige samenwerking!
Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht