Energiearmoede in cijfers

In Nederland heeft ruim een half miljoen huishoudens (om precies te zijn 550.00) te maken met energiearmoede. Huishoudens met een laag inkomen en een woning van slechte energetische kwaliteit. Vaak een huurwoning. Gemiddeld geven deze huishoudens 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie. Door de sterk gestegen prijzen kunnen zij zich ondanks de overheidsbijdrage op koude dagen niet altijd veroorloven hun woning te verwarmen.

Buiten de Randstad

De cijfers liegen er niet om: volgens TNO kunnen 700.000 gezinnen hun gas en licht nu of in de nabije toekomst niet of nauwelijks betalen vanwege de snel stijgende energieprijs en omdat huishoudens met lage inkomens meestal niet kunnen investeren in duurzame energie. Energiearmoede komt vooral voor buiten de Randstad: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland, meldt TNO in een onderzoek.  Daar wonen relatief veel mensen met een laag inkomen en huizen waar, bij wijze van spreken, de wind door de kamer waait. Deze huizen staan vaak dicht bij elkaar, wat maakt dat beleid per gemeente een goede mogelijkheid is.

Hoge rekeningen

Energiearmoede treft zowel nieuwe groepen als mensen die al in bestaansonzekerheid leven. Movisie schreef een journalistiek rapport over de ernst van energiearmoede. Te denken valt aan mensen met een eigen woning maar zonder middelen om deze te verduurzamen, maar ook aan huurders in corporatiewoningen. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen vast contract en is per 1 januari 2022 geconfronteerd met een prijsverhoging. Gemiddeld genomen zijn mensen bij de vier grote energiemaatschappijen zo’n 30% meer gaan betalen aan elektriciteit en 60% meer aan gas. De compensatie, 400 euro bij gemiddeld gebruik en 200 euro extra voor mensen met een uitkering of inkomen op het minimumniveau volstaat niet als mensen in een slecht geïsoleerde woning wonen of een groot gezin hebben.

Bijdrage van de overheid

Het ministerie van BZK heeft in mei alvast meer informatie gegeven over verhoging van de middelen aan gemeenten voor de aanpak van energiearmoede in 2022. Het gaat om een additionele 150 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen en  68,5 miljoen euro voor de lokale isolatieaanpak. Dit zijn additionele middelen ten opzichte van de middelen die gemeenten begin dit jaar al hebben ontvangen ter bestrijding van energiearmoede. Het Rijk stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag kunnen gaan. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld door energieteams met energieadvies langs gezinnen te laten gaan.

Gemeenten aan de slag

Gemeenten vormen nieuwe energieteams. Maar wie leid je op? En waar vind je de coaches? Hoe bereik je deze bewoners? En welke energiebesparende maatregelen leveren het meeste op? En hoe leer je de bewoner de energierekening te beheersen? Een lastige problematiek voor gemeenten.

De opleiding Energiecoach van Kader

In de Energiecoach opleiding leren wij de toekomstig Energiecoach hoe energie bespaard kan worden in woningen. Alles over het energiegebruik van apparaten in huis en over slim verwarmen, over isoleren en over energiebesparende gewoontes. Over subsidies en zonnepanelen. Een Energiecoach kan wel voor 15% energiebesparing zorgen. Na de opleiding kan de Energiecoach een gericht advies aan bewoners geven met als doel een lagere energierekening en verbetering van het wooncomfort. De coach kan een advies(rapport) verstrekken aan de bewoner en een energiebox toelichten. De opleiding Energiecoach is bestemd voor geïnteresseerden met een MBO werk- en denkniveau, die een warm hart voor energiebesparing en verduurzaming in de woning hebben.

We werken graag samen met gemeenten en corporaties aan energiebesparing voor hun bewoners om de energierekening de baas te worden.

  • Bronnen: TNO, Movisie, Rijksoverheid

Download brochure

In onze brochure vind je uitgebreide informatie over deze opleiding. Heb je na het lezen van de brochure nog vragen, dan staat ons team voor je klaar en komen wij graag met je in contact.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

23/09/2024

Van moeten naar willen met de Masterclass Strategie en Duurzaamheid

Lees verder
23/09/2024

Fedec zet koers naar de toekomst van duurzaamheid: Kennissessie over Milieuprestatie Gebouwen tijdens het congres 'Het Energielabel van de Toekomst'

Lees verder
23/09/2024

Subsidie energiebesparing, ook voor VvE's

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht