Digitaal lesgeven: ervaringen van Thomas Reimert - Docent en mentor

In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.

De komst van Corona heeft op de lessen flinke impact, zo ook op de lessen die Thomas Reimert als docent verzorgt. Thomas neemt ons mee in het digitaal lesgeven.

Voor onze Basis en Middelbare Veiligheidskunde opleidingen mag ik de laatste lesdagen verzorgen. Hoewel deze opleidingen veel van elkaar verschillen, tonen de laatste lesdagen veel grote overeenkomsten. Op deze lesdagen wordt er in beide gevallen namelijk (weer) stilgestaan bij wet- en regelgeving en worden onze kandidaten verder voorbereid op het te maken examen.

Over het algemeen betekent dit het behandelen van een aantal veiligheidsthema’s, maar vooral wordt er aandacht besteed aan wet- en regelgeving en hoe deze toe te passen is op verschillende casussen. Dit betekent aandacht hebben voor de structuren van wetgeving, maar ook hoe informatie in deze wetgeving teruggevonden en toegepast kan worden.

Gedurende de les breng ik informatie over, stel ik vragen, loop ik rond om de voortgang in de gaten te houden en stuur ik waar nodig bij om mensen op het juiste pad te helpen. In de praktijk ervaar ik deze lessen als erg interactief.

De komst van Corona heeft op onze lessen (en dus ook op mijn lessen) een flinke impact uitgeoefend. Waar we eerst nog fysiek les mochten blijven geven (hetzij met 1,5m afstand), kon dat opeens niet meer. Dat was best even wennen! Het persoonlijke contact werd vervangen door het gebruik van een beeldscherm. Niet meer naar locatie en daarmee kwam ook een einde aan de persoonlijke interactie. Gelukkig weten we hier steeds beter invulling aan te geven. Mijn collega Luuk Fiet schreef hier al over vanuit zijn rol als Onderwijskundige.

Waar onze kandidaten vooral moesten wennen aan het luisteren naar een beeldscherm, was het voor ons als docent vooral lastig om te leren praten tegen een beeldscherm. Het vereist toch andere competenties om een les te digitaliseren en mensen actief betrokken te houden bij de les. Gelukkig maak ik deel uit van een goed en leuk team waarin we volop ervaringen met elkaar delen. Zo kunnen we van elkaar blijven leren en worden ook onze digitale lessen steeds beter. Daarnaast is MsTeams ook volop in ontwikkeling gebleven om aan de vraag te kunnen (blijven) voldoen. Nu we een jaar verder zijn kan ik wel stellen dat we een flinke digitaliseringsslag hebben gemaakt in het afgelopen jaar.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht