Digitaal lesgeven: ervaringen van Bart Leferink - Opleidingsadviseur

In de rubriek ‘Digitaal lesgeven’ leest u ervaringen van onze deelnemers en collega’s, hierbij kunt u denken aan docenten, examinatoren en onze onderwijskundige. Hoe ervaren zij het digitaal lesgeven? Collega’s denken samen met deelnemers in oplossingen en dat delen we graag. We hopen u op deze manier een ‘kijkje in onze keuken’ te geven.

Bart Leferink is opleidingsadviseur en verzorgt verschillende informatieavonden en heeft veel contact met opdrachtgevers omtrent de diverse (incompany) opleidingen. Binnen de huidige maatregelen vinden de informatieavond en (incompany) opleidingen digitaal plaats. Bart deelt graag zijn ervaring.

Pieken en dalen

We zitten inmiddels alweer in februari 2021 en twee weken geleden toverde een dik pak sneeuw Nederland om tot een witte wereld. Aankomende week daarentegen schiet het kwik flink omhoog en kan (bijna) de korte broek weer aan.

Bij zowel 15 graden boven, als bij 15 graden onder nul, met een heerlijk zonnetje in de frisse buitenlucht hebben we weer even een gevoel van vrijheid. De maatregelen beperken de mensen in hun vrijheid maar een pak sneeuw of heerlijk warm voorjaarsweer geeft een tijdelijk vakantie gevoel. Volop genieten van schaatsen op natuurijs of borrelen in de achtertuin.

Digitale ontwikkeling

Inmiddels zijn we al heel wat maanden digitale ervaring verder. Als ik voor mij zelf spreek dan was het in het begin wel even wennen. De weg vinden in de programma’s en daarnaast ook ervoor zorgen dat de cursisten het optimale uit de lesdag kunnen halen. Microfoons die aan bleven staan terwijl er gesprekken plaatsvonden wat er s’avonds werd gegeten, huisdieren die langs kwamen om ook een kijkje te nemen en ook qua wooninrichting kwam er van alles voorbij. Volgens mij was het voor het grootste deel van Nederland in het begin even wennen.

Naarmate de maanden vorderden is het kennisniveau van de Nederland flink ontwikkeld op het gebied van digitaal vergaderen. Microfoons dempen, achtergrond blurren en je scherm delen gaat al volledig automatisch. In plaats van twee mensen gelijke tijd de docent in de rede vallen wordt er nu een digitaal handje opgestoken en ook zelf bestanden delen gaat soepel.

Hoewel ik zelf weer snak, voor alle leeftijdsgroepen, naar een vrijere wereld heeft het er in ieder geval voor gezorgd dat het grotendeel van Nederland zijn computer skills sterk heeft verbeterd. Hoewel mijn voorkeur altijd zal uitgaan naar klassikaal les zal wellicht het digitaal volgen van een opleiding winnen aan populariteit. Mijn advies zou dan ook zijn; klassikaal of digitaal, zorg altijd voor een opleider waar je met je vragen terecht kunt, waar je persoonlijk wordt geholpen en kwaliteit hoog in het vaandel staat. Een opleiding is een investering waar je de rest van je leven profijt van hebt. Vanuit Kader zullen we altijd een oprecht advies uitbrengen. Geïnteresseerd in een opleiding maar niet zeker of het goed aansluit? Neem eens vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs om te kijken of wij u kunnen helpen.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht