Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Nederland heeft meer dan 1,7 miljoen huizen met energielabel A, wat neerkomt op ongeveer 34,5 procent van alle woningen. De verdeling van deze energiezuinige huizen verschilt sterk per gemeente. Almere is de koploper met 65,4 procent van de woningen die energielabel A hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer, gebaseerd op de energielabelregistratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Leidschendam-Voorburg heeft het laagste percentage energiezuinige woningen, met slechts 16,1 procent die energielabel A hebben.

Flevoland is de provincie met de meeste huizen met energielabel A, namelijk 53 procent. Ook in Utrecht en Gelderland is het percentage energiezuinige woningen hoger dan in andere delen van het land. Limburg heeft echter de grootste uitdaging om ervoor te zorgen dat alle huizen tegen 2050 energielabel A hebben. Momenteel heeft slechts 27,5 procent van de huizen in Limburg dit label. Zeeland en Friesland blijven ook achter bij de andere provincies.

Op gemeentelijk niveau zijn de verschillen nog groter. De gemeenten met relatief de meeste huizen met energielabel A zijn Almere (65,4 procent), Lansingerland (60,8 procent), Pijnacker-Nootdorp (59,2 procent), Purmerend (55,3 procent) en Harlingen (54,4 procent).

Gemiddeld hebben Nederlandse huizen energielabel C. Dit betekent dat de gemiddelde woning niet extreem veel energie verbruikt, maar ook zeker niet energieneutraal is.