De fijne kneepjes van het verduurzamen: Kader’s opleiding EP op hoofdlijnen

Om mensen die geen woningen, woongebouwen of utiliteitsgebouwen gaan opnemen, maar hier wel met regelmaat mee te maken krijgen in hun werkzaamheden heeft Kader de opleiding EP op hoofdlijnen ontwikkeld. Met de toenemende relevantie van de energielabels namen wij de proef op de som. We gingen in gesprek met Claas de Witt, directeur bij Wibeco Vastgoed BV. Wat heeft zijn organisatie gehad aan de opleiding EP op hoofdlijnen en hoe is het bevallen?

Claas de Witt is directeur bij Wibeco. Wibeco houdt zich sinds 1969 bezig met de verhuur en het beheer van vastgoed. Het totale vastgoedbestand omvat inmiddels ruim 1.500 verhuurbare ruimtes. Hieronder vallen onder andere: (studenten)kamers, studio’s, appartementen, kantoorruimtes, horeca, winkels en nog veel meer. “Van oorsprong doen wij kamerverhuur. We zijn in de loop der jaren wel breder georiënteerd geraakt en beheren nu bijvoorbeeld winkelpanden in Doetinchem en appartementen in Maastricht, maar onze core business is altijd gelijk gebleven. Dit blijven relatief kleinere eenheden zoals kamers, appartementen of kantoorunits” vertelt Claas de Witt ons.

Waarom dachten jullie dat de opleiding EP op hoofdlijnen een toegevoegde waarde voor jullie organisatie kon zijn?

“Verduurzaming is natuurlijk een hot item geworden de afgelopen periode. Wij kopen vaak oudere panden die onrendabel zijn voor de particuliere gezinsmarkt, deze panden transformeren we vervolgens richting kamers, kantoren of appartementen. Verduurzaming is in deze situatie heel erg belangrijk geworden voor ons.” De opleiding EP op hoofdlijnen van Kader is niet zozeer gericht op mensen die daadwerkelijk energielabels gaan maken, maar wel op mensen die met regelmaat te maken krijgen met energielabels in hun werk. Om deze reden heeft Wibeco gekozen om haar personeel op te leiden volgens de opleiding EP op hoofdlijnen. “De panden die wij opkopen verbouwen we om hiermee de ‘gemiddelde’ huurder te kunnen bedienen. Om deze panden te verduurzamen zijn we eerst online naar tips en tricks gaan zoeken. Hier bleek al snel dat er veel valkuilen zijn. We liepen steeds vaker tegen problemen aan en zochten dus naar een ervaren partij die ons de fijne kneepjes omtrent de regelgeving met betrekking tot energielabels kon leren.”

En toen kwamen jullie bij Kader terecht?

“Ja, we zijn toen op zoek gegaan naar een partner die ons kon ondersteunen in de kennis omtrent energielabels en zo kwamen we bij Kader terecht. Kader leerde ons bijvoorbeeld dat goed verduurzamen en bezuinigen niet alleen in de grote investeringen zit, zoals een warmtepomp, maar ook kan door relatief kleine ingrepen en handigheidjes zoals isolatiematerialen, dubbelglas en een spouwisolatie.”

Merken jullie dat jullie de laatste tijd meerdere vragen krijgen over de energielabels en het belang daarvan?

“Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor kantoorgebouwen een energielabel C verplichting of hoger. Wij merkten met name een jaar of twee geleden een stijging in de vraag naar dit soort zaken. Wat betreft de particuliere markt merken we nu wel dat de energielabels zwaarder mee gaan spelen. Mensen zijn op zoek naar manieren om hun woning te verduurzamen en zoeken daar natuurlijk de meest efficiënte weg in. Dankzij deze opleiding van Kader zijn we nu beter in staat om dit soort vragen te behandelen.”

En wat vonden jullie van Kader als opleider?

“Zeer prettig! De docent was en vrolijke en capabele man. Vooral de persoonlijke touche die Kader toevoegde vonden wij erg prettig. Om een voorbeeld te geven: wij mochten een aantal panden aanleveren waar onze docent dan over vertelde. Pragmatisch is het goede woord om te gebruiken.”

De huidige energiecrisis maakt nog steeds veel slachtoffers. Het belang van energielabels wordt steeds groter. Om klanten hier goed bij te kunnen helpen heeft Wibeco dus de hulp van Kader ingeschakeld. Heeft jouw organisatie, of heb jij zelf ook hulp nodig bij het begrijpen of het inzicht verkrijgen in energielabels? Download dan onze brochure. Daarin vind je alle informatie die je nodig hebt over de opleiding EP op hoofdlijnen bij Kader.

Download brochure

Download hier onze brochure van de opleiding EP op hoofdlijnen en ontvang alle informatie die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de te behandelen onderwerpen, een lesplanning en de toegevoegde waarde.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht