Creatieve ideeën voor digitaal energielabel gezocht

Op maandag 1 maart is de marktconsultatie ‘Digitaal aanvragen van het nieuwe energielabel voor woningen’ geopend. De marktconsultatie richt zich op oplossingen om per 1 juli 2021 ook het digitaal aanvragen van het nieuwe energielabel mogelijk te maken voor woningen, als uitvoering van het amendement Koerhuis/Terpstra. Iedereen met goede ideeën om, met een digitale aanvraag, op alternatieve wijze de invoergegevens te verkrijgen voor een betrouwbaar en nauwkeurig energielabel conform NTA 8800 is van harte uitgenodigd om deze in te dienen.

In de voorbereiding van de invoering van de NTA 8800 op 1 januari heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vorig jaar onderzoek laten uitvoeren door DGMR met de vraag of de VEL (vereenvoudig energielabel) systematiek ook te gebruiken is in combinatie met de NTA8800-methode. Uit dit onderzoek bleek dat dit niet haalbaar is, omdat de nieuwe indicator veel gevoeliger is voor afwijkende woningkenmerken. Uit het gebruikersonderzoek bleek dat er beperkingen zijn aan hetgeen van een gemiddelde huiseigenaar gevraagd kan worden.

Op 9 december 2020 heeft de Tweede Kamer het amendement Koerhuis/Terpstra aangenomen dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) er zorg voor moet dragen dat woningeigenaren het nieuwe energielabel ook digitaal, al dan niet met ondersteuning door een energieadviseur op afstand, kunnen aanvragen.

De wens is dat het nieuwe energielabel goedkoper en gebruiksvriendelijker wordt voor de woningeigenaar. Het amendement pleit ervoor de mogelijkheden van innovatie en innovatieve werkwijzen optimaal te benutten. Daarbij wordt voorgesteld om gebruik te maken van data, zoals energieverbruik, data uit bijvoorbeeld slimme meters en digitale straat- en satellietbeelden om op afstand een energielabel op te stellen. Met deze marktraadpleging wil RVO namens het ministerie van BZK informatie ontvangen die inzicht geeft in de mogelijkheden.

De marktconsultatie is drie weken geopend en meer informatie is hier te vinden.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht