Blog Jarno Froeling: Veranderingen… eng of kansen?!

Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht!

Nou daar ga ik, het is mijn beurt om een blog te schrijven. Iets wat ik nog nooit gedaan heb. Ik vind het eng of beter gezegd spannend, want je weet nooit hoe de reacties zullen zijn. Voor wie mij nog niet kent, ik werk bij Kader als opleidingsadviseur. En vanuit deze rol wil ik graag iets delen over de aankomende veranderingen. Ik hoop dat je na het lezen de veranderingen met meer vertrouwen tegemoet kunt treden en ziet dat er ook nieuwe kansen ontstaan. Zoals mij al menig keer in mijn leven is gezegd:  “Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht!”

Veranderingen eng?!

Op 1 oktober 2019 ben ik voor de tweede keer vader geworden en dit zorgde bij mij ongemerkt voor een stuk onzekerheid. Ondanks dat je een stuk ervaring meeneemt vanuit de eerste, zijn er zaken die anders gaan bij een tweede, wat deze verandering toch best spannend maakte. Hoe gaat onze zoon reageren op deze nieuwe “indringer”? Zijn er nieuwe regels/opvattingen over het verzorgen? Hoe gaan we ervoor zorgen dat beiden voldoende aandacht krijgen? Hoe gaan we het regelen met brengen en halen van school/opvang? Hoe gaan we haar in onze vaste structuur inpassen? Zomaar wat vragen die naar boven komen. Maar nu blijkt 4 weken later dat we deze nieuwe prachtige aanwinst, met de hulp, adviezen en “nieuwe regels” van onze specialist de kraamzorg, geheel geïmplementeerd hebben in ons gezin . Achteraf denk ik nu: “Ik heb me er veel te druk om gemaakt!” Door te luisteren naar de goede adviezen van de specialist en met goed teamwork ging het relatief eenvoudig!

En dat geldt naar mijn idee net zo voor de energiemarkt! Voor jullie als vakbekwaam adviseurs kunnen dit onzekere en spannende tijden zijn. Door de invoeringen van nieuwe opnameprotocollen, geschreven o.b.v. de NTA 8800, zijn deze nu geschikt voor een basis- en detail gebouwopname. En om aan te tonen dat jij als vakbekwaam adviseur de nieuwe methodiek beheerst dien je aanvullende examens met goed gevolg af te leggen. En ook het liefst voor 1 juli 2020 om daarna direct door te kunnen gaan als adviseur en vanaf 1 juli gebouwen op te mogen nemen. Allemaal spannend!

Welke veranderingen komen er bijvoorbeeld aan? De huidige opnamemethodiek voor bestaande gebouwen zal worden vervangen door de basismethodiek en de methodiek voor de nieuwbouw door de detailmethodiek. Vanuit de basismethodiek zal een hoger detail- en kennisniveau gevraagd worden op het installatietechnische deel, maar wat niet waargenomen of vastgesteld kan worden mag worden ‘ingeklapt’. Bij de opname van een woning/woongebouw dient standaard de klimatiseringszone bepaald te worden zoals dit al reeds het geval is bij de opname van een utiliteitsgebouw. Echter zal dit bij een woning een marginale rol gaan spelen gezien het feit dat woningen zelden meer dan één klimaatsysteem hebben.

Veranderingen kansen?!

De invoering van de NTA 8800 en daarmee de gewijzigde opnameprotocollen hebben er voor gezorgd dat wij ons opleidingsmateriaal hebben moeten wijzigen. Een enorme klus, maar we zien het ook als iets positiefs. Omdat dit het moment is om te reflecteren door samen kritisch naar het materiaal te kijken en naar de wijze van opleiden. Waar kunnen wij als Kader jullie een extra meerwaarde bieden? En hoe kunnen wij ons productenpalet hierop aan laten sluiten? Daaruit blijkt wel weer het mooie van veranderingen, namelijk dat het nieuwe kansen en inzichten biedt.

Deze nieuwe kansen gelden in feite ook voor jou als adviseur, reeds vakbekwaam of aanstaand. Laat je je uit het veld slaan door alle veranderingen of grijp je deze kans aan om terug te kijken en de invulling van jouw rol als adviseur of de positie van jouw bedrijf na 1 juli 2020 te bepalen? Wat gaat goed, wat kan beter, waar kan ik verbreden of verdiepen….

Hopelijk denk je na 1 juli als alle stof is neergedaald en alles zich weer heeft gevormd nog wel eens terug aan de uitspraak: Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht!

Jouw kraamhulp

En wil je meer deskundige hulp hierbij? Met ons team zijn wij voor jullie op de achtergrond druk bezig om kwalitatief goed opleidings- en oefenmateriaal op te stellen. Zodat jullie als vakbekwaam adviseur goed voorbereid deel kunnen gaan nemen aan de aanvullende examens en de nieuwe adviseurs aan de nieuwe examens. Laat het team, jouw ‘kraamhulp’, je helpen en voorzien van de adviezen. We hebben zoveel mogelijk voor je op een rij gezet oponze website en staan daarnaast altijd klaar voor advies of om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

P.s. meer weten over van EPA Adviseur naar EP Adviseur?

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht