Alles over de verhoogde subsidies

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas bespaar je veel energie. Goed voor het klimaat, het comfort en een lagere energierekening. Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen zijn goed voor het milieu én voor de energierekening. Onderstaand vind je alle subsidies op een rij.

ISDE regeling verruimd

Er is een landelijke subsidie voor isolatie van dak, buitenmuur, vloer en ramen. Bij 2 of meer isolatiemaatregelen neemt,  is ongeveer 30 procent van de kosten terug te krijgen. Ook VvE’s kunnen de subsidie aanvragen. Let op: de 30 procent geldt voor maatregelen in 2022 neemt. Voor maatregelen die in 2021 zijn genomen, is de subsidie 20 procent. Met deze Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022, 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

BTW op arbeidsloon isolatie

Het arbeidsloon bij isolatie valt onder het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging). Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo’n € 1.300 scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent. Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent. Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt. Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen. Kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Lokale potjes

Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in de verschillende gemeenten en provincies zijn.

BTW van zonnepanelen terug, ook voor particulieren

De btw voor de aanschaf van zonnepanelen kan worden teruggevraagd aan de Belastingdienst. dat scheelt meteen al zo’n 21 procent van de kosten. Als u zonnepanelen hebt en stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de omzetbelasting (btw). Met het formulier zonnepaneelhouders meldt u zich aan als ondernemer voor de btw, zodat u daarna de btw over de zonnepanelen terug kunt vragen. Kijk op de website van de Belastingdienst

Leningen of hypotheek

Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de maatregelen te betalen. Of kijk of je extra hypotheekruimte kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Subsidie voor VvE’s

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bestemd voor (gemengde) Verenigingen van Eigenaars (VVE’s), woonverenigingen en wooncoöperaties die energie willen besparen in hun gebouw(en). De subsidie geldt voor een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Hiervoor zijn het advies, een factuur en betalingsbewijs nodig.

Bekijk welke SEEH-varianten er zijn voor VVE’s door op de website van RVO te kijken. In 2021 en 2022 is er voor de SEEH voor VVE € 31,496 miljoen beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en € 1 miljoen voor het energieadvies, MJOP en procesbegeleiding.

  • Milieu Centraal – RVO
  • Belastingdienst
  • Subsidies, regelingen en btw-tarief
Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht